Workshop 3D printen

Shelby van oefenen voor school heeft een nieuwe online workshop gemaakt waarin ze uitlegt hoe je zelf een 3D printen kan gebruiken. Tijdens de workshop hoeft je zelf geen 3D printer te hebben, je kunt gratis bij Altena Kennispunt je design uit laten printen. Heb je uiteindelijk een eigen design gemaakt dan kun je die hier laten uitprinten:

Workshop 3D printen

Wat is 3D printen?

3D printen is 3 dimensionaal printen. Een print die je daadwerkelijk kunt vast pakken. Eigenlijk is verloopt 3D printen in 4 eenvoudige stappen.

Stap 1: Maak of zoek een digitaal ontwerp.
Stap 2: Dit wordt omgezet naar een formaat om te printen (STL bestand).
Stap 3: Het ontwerp wordt door de computer opgedeeld in dunne plakjes.
Stap 4: Met deze informatie bouwt de printer het ontwerp laagje voor laagje op.
In het volgende instructie filmpje laat ik je zien hoe een 3D printer werkt.

 

Wat kun je met een 3D printer maken?

Met een 3D printer kun je talloze bestaande ontwerpen printen. Op diverse websites kun je leuke ontwerpen downloaden. In het volgende filmpje geef ik hier een korte presentatie over en leer ik je hoe je een ontwerpje zoekt en kunt gebruiken om te printen.

 

Aan de slag!

Ik hoop dat je de werking van een 3D printer een beetje begrijpt en dan is het nu tijd om zelf aan de slag te gaan!

  • Ga naar we website www.thingiverse.com
  • Maak een gratis account aan (rechtsboven in bij ‘sign in/join’).
  • Klik in het menu op ‘explore’ en bekijk bij ‘categories’ de verschillende categorieeën.
  • Scroll naar beneden tot je een leuk ontwerp tegen komt.
  • TIP: sla je gevonden ontwerp op in je account, zo kun je het eenvoudig terug vinden.
  • Klik op ‘download all files’ om een ‘Zip’ bestandsmap te downloaden met het ontwerpje.

 

Hoe je 3D tekent voor een 3D printer ?

In dit gedeelte leg ik je uit hoe een 3D printje wordt opgebouwd en vertel ik je hoe je zelf een ontwerp kunt tekenen voor de 3D printer.

 

Laagje voor laagje

In het de vorige instructievideo heb ik uitgelegd dat een 3D printer plastic verwarmd tot zo’n 200 graden waardoor het plastic op de rol smelt en vloeibaar uit de printerkop komt. Vervolgens gaat de printer laagje voor laagje het ontwerp opbouwen. Deze techniek heeft ook een aantal nadelen.. Want stel je voor je wilt een printje dat bestaat uit 2 kleuren? Je begint met rood te printen en daarna geel, door het vloeibare materiaal zou het na het wisselen van kleur oranje kleuren.

Gelukkig is daarvoor ook een instelling op de meeste printers. Je kunt instellen dat er na enige tijd een ander filament in moet. De printer zal vervolgens even naar de zijkant van zijn ontwerp gaan, de printerkop legen totdat de kleur rood er niet meer er doorheen komt. Als je vervolgens een nieuw filament in de kleur geel doet dan zal hij ook deze eerst naast je ontwerp op de bodem printen. Pas als de printerkop volledig geel print zal hij weer verder gaan op het ontwerp in de kleur geel. Zo kun je dus toch in 2 kleuren printen.

Behalve in kleur printen is er nog iets waar je rekening mee moet houden als je zelf gaat ontwerpen. Stel je voor je wilt een poppetje ontwerpen. De printer bouwt de voeten, de benen en de romp laagje voor laagje op. Maar een printer kan niet in de lucht printen, dit moet op een grondplaat. Bij de armen zou je dan in de problemen komen. Hiervoor dien je bij je ontwerp dunne hulpstokjes te maken. Deze komen dan onder de arm en daarop wordt dan de echte arm geprint. De hulpstokjes zijn dun en niet massief waardoor je ze eenvoudig eraf kunt breken na je ontwerp. Als je dus zelf een ontwerpje wilt maken voor de 3D printer moet je hier dus rekening mee houden.

 

3D tekenprogramma’s

Er zijn diverse programma’s waarmee je 3D kunt tekenen. 3D tekenen klinkt heel lastig, maar inmiddels zijn er eenvoudige programma’s waarmee je al snel een simpel ontwerp kunt maken. Het programma Sketchup is gratis te downloaden, maar mijn favoriet is Tinkercad. Dat kun je gewoon online gebruiken door een gratis account aan te maken op www.tinkercad.com. Het is wel een Engelstalige website. Maar wel een eenvoudig programma wat ook geschikt is voor kinderen. Tinkercad werkt met basisvormen die je naar je ontwerpblad kunt slepen. Met kubussen, prisma’s en andere vormen kun je zelf een ontwerp maken. Daarnaast staan er ook heel veel bestaande ontwerpen op die je kunt aanpassen. Bovendien kun je op de site instructiefilmpjes kijken over de werking van het programma. Op youtube zijn ook veel tutorials van Tinkercad te vinden. In de klas heb ik met groep 7 en 8 gewerkt met Tinkercad en daarbij moesten mijn leerlingen ook de tutorial lessen op Tinkercad maken. Als je klikt op het tabblad ‘learn’ kom je deze lessen tegen. Dit zijn gratis ontwerplessen waarbij je leert met het programma om te gaan. Door middel van het ontwerpen van een sleutelhanger kun je leren hoe het programma in elkaar zit.

 

Jouw ontwerp laten printen ? Dat kan !
In samenwerking met Altena Kennispoort  in Wijk en Aalburg is deze workshop georganiseerd. Door je GRATIS aan te melden voor de workshop kunnen je je ontwerp naar ons mailen zodat we deze gratis voor je kunnen printen. We spreken vervolgens een datum af waarop je jouw ontwerp kunt komen ophalen. (Let op: max. 20 gratis deelnemers, dus meld je snel aan, want vol=vol)

 

Aanmelden kan via deze link:

https://www.stichting-altena-kennispoort.nl/workshop-3d-printen/

Workshop 3D printen

 

Workshop gegeven door: Oefenen voor School