Tessa zette haar baan opzij om fulltime te fotograferen: ‘Ik wil geen moment missen’

Tessa Versteeg (23) uit Wijk en Aalburg stopte anderhalf jaar geleden met haar baan om als fulltime fotografe aan het werk te gaan. Een van haar foto’s is onlangs genomineerd voor de Bruidsfoto Award 2019. ,,Soms hoor ik achteraf dat het bruidspaar amper door had dat ik er was.”

22 bruiloften staan er voor dit jaar al op de planning. ,,Zelfs voor 2020 komen er al aanvragen binnen,” vertelt Tessa. Onder de naam ‘By Tess fotografie’ wil de fotografe de bijzondere momenten van het leven puur en ongedwongen vastleggen. ,,Vooral in mei en juni is het topdrukte. Dan staan er elk weekend wel één of twee bruiloften gepland.”

De liefde voor fotograferen zat er bij Tessa al vroeg in. ,,Als kind liep ik altijd rond met de camera van mijn zus en later ben ik naast mijn studie marketing en communicatie veel fotografiecursussen en workshops gaan volgen. Fotoshoots deed ik voor een kleine prijs of zelfs gratis om zo mijn portfolio uit te kunnen breiden.”

De eerste bruiloft

Na haar studie ging ze aan het werk als verkoop- en marketingmedewerker, maar haar hobby nam langzaam de overhand. ,,De eerste bruiloft die ik fotografeerde was van een vriendin. Ik was zo zenuwachtig, maar zij had gelukkig vertrouwen in mij. Het resultaat beviel goed en de aanvragen stroomden binnen.”

Tessa Versteeg.

Na veel ervaring op te hebben gedaan met het fotograferen van pasgeboren baby’s, gezinnen en verliefde stelletjes, focust Tessa zich nu voornamelijk op bruidsfotografie. ,,Het is hard werken, want ik ben de hele trouwdag aan het lopen, klim in bomen en soms lig ik opeens op de grond in het zand. Je bent continu gefocust, want je wilt natuurlijk geen moment missen,” vertelt de fotografe. Dat betekent echter niet dat de ze letterlijk overal bovenop zit. ,,Ik ken mijn plek, meng me tussen de gasten om op die manier de meest intieme momenten vast te leggen. Soms hoor ik achteraf dat het bruidspaar amper door had dat ik er was.”

Lees verder onder de foto.
Tessa richt zich met name op bruidsfotografie.
Eigen bedrijf

De keuze om een eigen bedrijf te starten maakte Tessa ongeveer anderhalf jaar geleden. ,,Ik werkte eerst vier dagen per week en op vrijdag fotografeerde ik bruiloften. Daarna moesten de foto’s nog uitgewerkt worden waardoor ik eigenlijk continu aan het werk was. Toen ben ik in het diepe gesprongen en heb ik mijn baan opgezegd om een eigen bedrijf te starten.”

Een van haar foto’s is onlangs genomineerd voor de Bruidsfoto Award 2019 van Bruid & Bruidegom Magazine. ,,De vader van de bruid had net een speech gegeven en
De speech was mooi, maar het moment erna was misschien wel mooier. Alle emoties kwamen samen en toen pakte ik mijn moment,” vertelt Tessa. ,,Als ik de foto’s dan achter mijn computer zit te bewerken kan ik ook wel een traantje laten.”

Alle emoties kwamen samen en toen pakte ik mijn moment

Ongedwongen

Zelf vermijdt de fotografe liever de spotlights. ,,Ik wordt er ontzettend ongemakkelijk van, maar daardoor kan ik me juist inleven in mensen die niet graag op de foto gaan. Ik vind het belangrijk dat mensen ontspannen en ongedwongen op de foto kunnen zodat ze niet poseren, maar echt zichzelf kunnen zijn.” Zo wordt niet iedere bruidegom enthousiast van een fotograaf. ,,Er kwam een bruidspaar op gesprek waarvan de man het niet nodig vond dat er een professionele fotograaf zou komen. ‘Dat kan ook met een iPhone,’ vond hij. Achteraf is hij daar toch op terug gekomen en vond hij het resultaat prachtig.”

Stem hier voor de Bruidsfoto Award 2019. Per categorie kies je twee favoriete foto’s uit. De foto van Tessa kan je vinden in de categorie ’emotie’.