Talent uit Altena: Johan Timmermans

Hij studeerde aan het conservatorium in Tilburg, treed op allerlei plekken op met zijn gitaar en geeft les. Hij won als duo een prijs tijdens het nieuwjaarsconcert van de Lions in Woudrichem. Deze week in talent uit Altena: klassiek gitarist Johan Timmermans (28).

Wat doe je precies?

“Ik speel als hoofdinstrument klassiek gitaar. Daarvoor heb ik aan het conservatorium in Tilburg gestudeerd. Ik probeer altijd mijn klassieke spel uit te breiden met andere stromingen in de muziek. Mijn interesse ligt vooral in wereldmuziek; volks- en kunstmuziek uit verschillende culturen, zoals Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Deze muziek combineer ik dan met mijn eigen klassieke specialisatie. Om deze wereldmuziek beter te begrijpen speel ik naast gitaar ook de ud, een Arabische luit.”

Hoe ben je erbij gekomen om dit te doen?

“Ik ben pas op mijn achttiende begonnen met gitaarspelen. Het begon met het computerspel Guitar Hero, waarbij je een speelgoedgitaar moet bespelen. Ik vond dat erg leuk en uiteindelijk werd ik er ook erg goed in. Door dit spel heb ik uiteindelijk een echte gitaar gekocht om te spelen, wat moeilijker was dan ik had verwacht haha.

Ik ben veel gaan oefenen en nu ben ik toch een stuk beter in het spelen van een echte gitaar. Ik heb het helemaal geleerd door filmpjes te kijken op Youtube en artikelen te lezen op internet, ik heb dus nooit les gehad.

Voordat ik naar het conservatorium ging, ben ik drie keer begonnen met een bètastudie. Iemand hoorde mij eens gitaar spelen en heeft me aangeraden om een keer te gaan kijken bij het conservatorium. Dat leek me toen wel wat en ik werd tot mijn verbazing uiteindelijk aangenomen. Ik had een paar weken voor de auditie nog noten leren lezen. Soms denk ik nog terug aan die biologieopleiding, en ik ben toch blij dat ik uiteindelijk voor het conservatorium heb gekozen.”

Je bent afgestudeerd, wat doe je nu?

“Ik zit in verschillende muziekgroepen. Ik vorm twee klassieke duo’s: bij MadeInBerlin richten we ons vooral op Europese klassieke muziek; bij Safar richten we ons op Mediterraanse muziek, waarbij je vooral moet denken aan Noord-Afrikaanse, Turkse en Arabische klanken. Dat combineren we met middeleeuwse Europese muziek.

Ik speel voor de ontspanning basgitaar in een reggaeband en ik ben veel bezig met interdisciplinaire projecten waarbij ik samenwerk met choreografen, dansers, theatermakers en visual artists.  Momenteel ben ik bezig met een experiment samen met een mimespeler en een tricker waarbij ik geïmproviseerde muziek verzorg. Ik treed zo’n twee à drie keer per maand op. Ik hou ervan om met mensen te praten, daardoor ontdek ik veel nieuwe projecten en soms word ik dan gevraagd om mee te doen, ik probeer op zoveel mogelijk dingen ja te zeggen.

Ik geef ook nog les op gitaar en ukulele aan verschillende mensen. De jongste is bijvoorbeeld 7 jaar, maar ik geef ook les aan iemand van in de 70 die het weer eens op wilde pakken. Ik leer zelf ook van het lesgeven, je moet toch per persoon kijken hoe je concepten en technieken het beste uit kunt leggen, waarvoor je het zelf van verschillende perspectieven volledig moet snappen.”

Wat zijn je plannen?

“Ik wil blijven doen wat ik nu doe. Het is erg leuk om zoveel verschillende dingen te mogen doen. Ik hoop in de toekomst iets vaker op te kunnen treden, misschien een paar keer per week. Uiteindelijk wil ik ook een masterstudie doen, maar ik ga eerst goed kijken waar ik me verder in wil specialiseren.”

Meer lezen over Johan? Zijn website is bit.ly/johanmusic