Talent in Altena: Toneelvereniging De Stuiter

Foto: De Stuiter

Ze voeren normaal elk jaar een toneelstuk op, maar dit jaar moest dat anders. Ze maakten een hoorspel van het stuk Les Miserables, wat nu door iedereen te beluisteren is. Deze keer in Talent in Altena: Toneelverening De Stuiter, met aan het woord Sterre van der Hooft (19) en Bart Timmerman (31).

“De Stuiter is een toneelvereniging in Altena. Elk jaar voeren we een stuk op en daar zijn we dan best intensief mee bezig”, vertelt Sterre. Bart vult aan: “Wat wij anders doen dan veel andere toneelgroepen, is dat we theater doen op locatie, in plaats van op een podium. De locatie krijgt dan ook echt een rol in het stuk. Eerst repeteren we elke week in Xinix in Nieuwendijk en als de locatie bekend is repeteren we daar ook nog op zaterdag. In juni voeren we dan meestal het stuk op.”

Online hoorspel

Maar dat was dit jaar dus anders. “Door het coronavirus kon de toneelopvoering van het stuk Les Miserables niet doorgaan. We wilden niet nog een heel jaar dit stuk blijven oefenen en het dan volgend jaar opvoeren. Daarom hebben we er een hoorspel van gemaakt dat nu online te beluisteren is”, zegt Bart. “Onze regisseur heeft het stuk daarvoor herschreven.”

De toneelgroep heeft elke twee jaar een nieuwe regisseur. Die bedenkt welk stuk er gespeeld kan worden en wie daarbij welke rol kan krijgen. “Eerst hebben we dan een paar repetities en daarna maakt de regisseur de rollen van alle spelers bekend.”, legt Sterre uit.

“We hebben ongeveer 20 spelers en het is een vrij diverse groep”, zegt Bart. “Er is een aantal ervaren spelers, maar er zijn er ook genoeg met minder ervaring. Ook is er een goede mix van jong en oud.” Zelf speelt Bart al tien jaar mee met De Stuiter. “Elk jaar denk ik: nee, dit jaar doe ik even een keer niet mee. Maar dan is het toch gewoon te leuk en dan speel ik graag weer een jaartje mee.”

Sterre heeft al bijna haar hele leven te maken met de Stuiter. “Mijn moeder deed de grimage voor de toneelstukken al toen ik vier was, ik ging toen vaak met haar mee. Rond mijn veertiende ging ik de catering doen, zelf spelen wilde ik niet, want daar was ik te verlegen voor.” “

Toch besloot Sterre twee jaar later alsnog mee te spelen en toen ging er een wereld voor haar open. “Door de Stuiter ben ik erachter gekomen dat ik acteren echt heel erg leuk vind. Ik wil nu ook echt actrice worden, ik doe nu zelf de theaterschool. Ik kan me geen leven voorstellen zonder De Stuiter.”

Het hoorspel is te beluisteren via: https://www.destuiter.nl/les-miserables/

Daarnaast is het mogelijk om een kijkje te nemen bij de soepavond van De Stuiter op 30 september: https://www.destuiter.nl/meedoen/inschrijven-soepavond/