Talent in Altena: Tom van Rijswijk

In deze serie interviews gaan we langs bij jongeren die hun passie hebben gevonden in de regio en kijken we naar waar zij mee bezig zijn. Met deze week Tom van Rijswijk (18)die in zijn vrije tijd aan oldtimers sleutelt en deze er weer als nieuw uit laat zien.

Hoe ben je erbij gekomen om dit te gaan doen?

“Eigenlijk ben ik er van jongs af aan mee opgegroeid, op de basisschool was ik altijd al met auto’s bezig. Mijn vader is ook al van jongs af aan bezig met auto’s als hobby en zo ben ik daar een beetje ingerold. Ik dacht: dit is eigenlijk wel heel leuk en hier wil ik wel mijn beroep van gaan maken later.”

Is dat gelukt?

“Ja, ik werk nu met nieuwe auto’s. Maar het is wel de bedoeling dat ik me later ga specialiseren in klassieke auto’s. Ik heb eerst aan oude alfa’s gewerkt bij een garage in Almkerk, daar heb ik al heel veel geleerd. En toen heb ik ook nog twee jaar bij een bedrijf in Waalwijk gelopen. En nu zit ik bij Auto Verschoor in Almkerk en daar leer ik ook heel veel. Thuis hebben m’n vader en ik ook nog zo’n twintig oldtimes voor de hobby. En ik weet nog lang niet alles. Er is zoveel om te leren, maar gaandeweg leer je wel steeds beter hoe je zo’n auto aan kunt pakken.”

Zou je zonder deze hobby kunnen?

“Nee, als ik dit niet meer zou mogen doen, zou ik echt helemaal gek worden. Ik ben er nu elke dag mee bezig, eerst op werk en ’s avonds thuis en ik zou echt niet weten wat ik anders zou moeten doen.”

Hoe komen jullie aan die auto’s?

“Via marktplaats wel eens, maar er zijn ook mensen die tegen ons zeggen dat er nog ergens een auto staat en dan vragen of dat iets voor ons is. Meestal komen ze binnen met gaten in de vloer en deuken erin en een motor die niet loopt. Dan vind ik het leuk om dat weer gangbaar te maken en er weer een echte auto van te maken. Je moet wel kijken of het de kosten die je maakt ook weer gaat opleveren. Je hebt altijd wel een marktwaarde van een auto, dus je weet ongeveer wel hoe een auto het in de business doet. Of je moet hem echt heel erg mooi vinden, dan kun je ‘m altijd kopen.”

Waarom vind je klassieke auto’s leuker?

“Ik vind de techniek mooier en de belevenis van het rijden in een oldtimer is mooier. Tegenwoordig is het veel elektronica, veel uitlezen, ook wel veel vervangen, maar het is niet kijken hoe het nou eigenlijk werkt. Naar mijn belevenis is een klassieke auto heel anders dan een nieuwe auto. Je zit heel laag aan de grond en je hoort de motor achter je. In een nieuwe auto stap je zo in en daar rijd je mee naar je werk en dat is gewoon, en hier stap je in en dan heb je er echt plezier in om te rijden, het is een hele verschillende wereld.”

Vind je het leuker om eraan te sleutelen of om er mee te rijden?

“Om eerlijk te zijn is het sleutelen eraan wel het leukst, want dan ben je eraan bezig en dan denk je hoe ga ik dit maken en hoe ga ik dat maken. Je begint eigenlijk met niks en dan ga je steeds meer opbouwen en dan zie je zo’n auto steeds mooier worden. Als je hem dan af hebt, rijd je er een paar keer mee, en dan denk je dat het eraan werken eigenlijk het leukst was.”

Vind je het erg om ze te verkopen?

“Dat ligt een beetje aan de band die je met een auto hebt. Soms komt er wel eens een auto van iemand die bekend is en dan weet je dat die er ook altijd zuinig op geweest is, dan is het altijd lastiger om hem te verkopen. Maar over het algemeen verkopen we niet heel veel, we stapelen vooral bij hier. De meeste auto’s die hier staan gaan nooit meer weg.”

Tom bij zijn nieuwste project

Met wat voor auto ben je nu bezig?

“Eigenlijk is dat hetzelfde model als de oranje die boven staat, maar zo komen ze meestal binnen. Ik ben van plan om op het circuit te gaan rijden met een raceauto en daar wil ik eigenlijk deze voor gebruiken. Maar dan moet er een snellere motor in, een rolkooi, en een andere benzinetank.”