Talent in Altena: Quinten de Knegt

Foto door: Quinten de Knegt

Ongeveer tweeënhalf jaar geleden kreeg hij zijn eerste commerciële opdracht om een animatie te maken waarna hij een eigen bedrijf begon en uiteindelijk in dienst kwam bij een Amerikaanse website. Deze week in Talent in Altena: Quinten de Knegt.

Kun je vertellen wat je doet?

“Ik ben een motion designer, ik maak animaties die bedrijven gebruiken als promotie of reclamemateriaal. Het programma waarin ik de filmpjes maak heet After Effects van Adobe. Ik vond het altijd gewoon leuk om daarin te experimenteren met animatie. Ik kon er toen ik begon nog helemaal niks van, maar met hulp van youtubetutorials word je uiteindelijk steeds beter. Zo’n tweeëneenhalf jaar geleden begon ik met mijn eerste commerciële opdracht en nu doe ik naast mijn filmopleiding niks anders dan dat.”

Hoe kwam je aan die commerciële opdracht?

Het is eigenlijk begonnen in de gamingwereld, daar zag ik een andere motion designer die een bepaald soort introotjes maakte van ongeveer 15 seconde en dat vond ik wel vet. Toen ik zag dat hij dat commercieel deed, besefte ik dat je hiermee ook gewoon geld kunt verdienen. Dus daar ben ik mee aan de slag gegaan. Ik ging soortgelijke bedrijven aanschrijven, mailtjes sturen, en toen was er een bedrijf dat het wel wilde proberen met mij, terwijl ik nog helemaal geen portfolio had. En sindsdien is het gaan rollen.

Je hebt je eigen bedrijf opgericht, hoe heb je dat gedaan?

Ik heb me nu anderhalf jaar geleden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, eerst werkte ik gewoon nog een beetje onder het mom van uitgelopen hobby, op gegeven moment werd het wel tijd om me in te schrijven bij de KvK. Mijn klanten bestaan eigenlijk alleen maar uit bedrijven uit het buitenland en eigenlijk ook alleen maar buiten Europa.

Hoe ziet zo’n opdracht eruit?

Al die bedrijven in dit wereldje werken vaak op dezelfde manier. Ze willen korte spotjes en intro’s, vaak maximaal vijftien seconde. Zij betalen youtubers dan om die intro’s voor hun video te plaatsen, dan is het gewoon marketingmateriaal voor die bedrijven, dat is heel gebruikelijk. Tegenwoordig is het zo dat bedrijven naar mij toekomen, ik schrijf eigenlijk nooit meer een bedrijf aan. En die zeggen dan “ik zie dat je dit en dit kan maken, wij willen ook zoiets”. Ze zeggen meestal heel weinig over hoe het eruit moet komen te zien, dat laten ze allemaal aan mij over. Dan is het mijn taak om een intro te gaan maken.

Hoeveel opdrachten krijg je dan ongeveer?

Ik werk nu sinds twee maanden ook vast voor een Amerikaans bedrijf, die doen veel gaming en blockchain. Ik maak animaties voor hun website, maar ook promotiemateriaal, marketing et cetera. Dus ik doe nu iets minder freelancen, maar daarvoor verschilde het heel veel per maand. Ik maakt zo’n twee intro’s in de maand en daarbij nog animaties voor op de website om die er mooier uit te laten zien, dat zijn wat kleinere opdrachten per maand dus dat konden er wel veel zijn.

Wie zou je nog als klant willen hebben ooit?

Ik denk dat ik een groot spelontwikkelaar die betaald animaties moet hebben voor in het spel als klant zou willen, dat lijkt me wel vet. Dat kunnen er meerdere zijn, ik heb daar eigenlijk nooit echt over nagedacht.

Wil je dit soort korte filmpjes blijven maken, of wil je ook grotere films maken?

Ik denk niet dat ik echt grotere animaties zou willen maken. Ik vind marketing en reclame ook heel leuk dus ik wil wel echt reclamemateriaal blijven maken. Ik vind de marketingkant nog wel iets leuker denk ik, het kan zo zijn dat ik later meer de marketingkant opga en dat ik minder de motion ga doen, al vind ik het creatieve proces ook heel leuk.

Heb je tips voor jongeren die zelf een bedrijf willen beginnen?

Ja, blijf niet te lang nadenken over wat het zou kunnen zijn en worden, maar ga het gewoon proberen en spring in het diepe; kijk gewoon wat ervan komt. Ikzelf hecht veel meer waarde aan jezelf dingen aanleren en wat ervaringen je meegeven in tegenstelling tot wat een opleiding je kan geven. Dat betekent niet dat je helemaal geen opleiding zou hoeven te doen, maar als je zelf ondernemend ingesteld bent is een opleiding of studie veel minder belangrijk.