Talent in Altena: Mariska Hak

Ze rijdt al van jongs af aan paard en werd afgelopen zomer eerste op het EK Reining! Deze week in Talent in Altena: Mariska Hak.

 

Kun je vertellen wat je doet?

“Ik rijd reining, dat is een onderdeel in het western rijden. Het is een dressuurmatig onderdeel dus je komt net als bij dressuur de bak in en je rijdt patronen. Het grote verschil is wel dat het met één hand is, en er zit veel meer snelheid in. Er zitten veel tempowisselingen in, je moet bijvoorbeeld van heel snelle galop in een keer stoppen.”

 

Hoe kwam je erbij om reining te doen?

“Het is niet echt bekend in Nederland, vanuit thuis ben ik altijd wel met paarden opgegroeid. Mijn vader had altijd al paarden en heeft vroeger gemend. Op een gegeven moment zocht hij een paard met een heel rustig karakter en zo is hij bij het ras Quarter Horse terecht gekomen wat het meest wordt gebruikt binnen de western sport. Zo zijn we bij mijn trainster terecht gekomen, waar we in aanraking kwamen met het western rijden.

 

Wat maakt reining zo leuk?

“Er zit zoveel actie in en het is erg spectaculair. Het gave vind ik wel, sowieso bij wedstrijdsport maar vooral bij reining,  dat tijdens een wedstrijd iedereen voor je mag roepen en je mag aanmoedigen. Dat is wel een heel groot verschil vergeleken met andere disciplines, waar het vaak toch best wel stil is. Dit geeft een boost met adrenaline. En de manier van rijden spreekt mij gewoon meer aan, iets losser en vrijer, ook wat stoerder.”

 

Afgelopen zomer heb je het EK gewonnen?

“Ja klopt. Ik heb er al vaker aan meegedaan, toen ben ik in de top vijf of top tien geëindigd. Dit jaar heb ik mij weer gekwalificeerd. Het EK was in Denemarken, een mooie locatie waar ik met de winst naar huis ben gegaan.”

 

Hoeveel train je daar dan voor?

“Eigenlijk ben je er elke dag wel mee bezig, want de paarden moeten gewoon verzorgd worden. Maar echt het trainen/ het rijden van dit paard is ongeveer vier keer in de week. Daarnaast nog vaak stappen of longeren. Zodat ze beweging krijgen en conditie hebben.”

 

Staat je eigen paard ook bij jullie thuis?

“Ja, ik ben samen met mijn partner in mijn ouderlijk huis gaan wonen, daar hadden we altijd al een stukje land bij waar de paarden kunnen staan. We hebben hier ook de accommodatie en alle faciliteiten voor om paarden op te leiden en te trainen voor wedstrijden. Sinds een paar jaar heb ik hier ook mijn werk van gemaakt, en een eigen bedrijf genaamd: HakHorses”

 

Wat maakt jou goed waardoor je wint?

“Ik ben van jongs af aan al met paarden bezig en ik probeer me er ook wel echt in te verdiepen. Wat is de beste manier van trainen? Op welk punt kun je pieken in een wedstrijd? Als topsporter heb je dat natuurlijk ook, maar je kent jezelf en je voelt je eigen lijf. Je weet wat goed voelt en wat niet goed voelt. Als je met paarden werkt is het gevoel van het dier net zo belangrijk als dat van jou, dat aanvoelen maakt het extra moeilijk. Ik denk dat als je daar heel gericht mee bezig dit mee telt in de resultaten. Het moet ook allemaal kloppen op het juiste moment zeg ik altijd.”

 

Want je bent dan ook best wel afhankelijk van zo’n dier?

“Ja, dat moet je ook trainen een topsporter doet ook super veel met zijn lichaam, is er heel veel mee bezig qua diëten, fysio, noem maar op. Maar dat moet ik ook bij mijn paard doen en ik moet er ook wel voor zorgen dat ik zelf fit ben natuurlijk.”

 

Heb je nog ambities?

“Ik ben nu begonnen met het trainen van een jong paard die we zelf hebben gefokt. Deze heb ik opgeleid van jongs af aan en daar ben ik nu mee aan het trainen. Het zou wel heel gaaf zijn als ik met deze het niveau bereik van mijn huidige paard waarmee ik het EK heb gewonnen. Om het paard van veulen tot wedstrijdpaard klaar te maken is echt een ambitie van mij. ”