Hij vist komende week het WK zoetwatervissen senioren, vorig jaar wist hij de eerste plaats te bemachtigen bij het WK junioren. Hij reist door heel Nederland en Europa voor wedstrijden. Deze week in Talent in Altena: Luciën de Rade
Kun je vertellen wat je doet?
“Ik vis al sinds mijn derde of vierde. Sinds mijn zevende vis ik wedstrijden en dat is eigenlijk uitgegroeid van regionaal niveau, van vissen in de buurt, naar nationaal en internationaal niveau. Dit jaar ben ik naar Polen, Frankrijk en Oostenrijk geweest en over een paar dagen vertrek ik naar Servië voor het WK.”
Hoe ben je dan met vissen begonnen?
“Ik ben heel jong begonnen met vissen, toen ik een keer een wedstrijd zag. Ik was vroeger heel veel bij opa en oma en die hadden een vrij grote vijver voor het huis. Daar ging ik wel eens kijken en zodoende ben ik ook zelf mee gaan doen. De wedstrijden gingen goed. Mijn opa heeft me met het visvirus aangestoken.”
Hoe word je beter in vissen?
“Vissen is eigenlijk een hoop kleine dingen goed doen. Bijvoorbeeld het voer, het materiaal, waar je vist, hoe vaak je vist, want als je het vaker doet, word je beter. Op sommige plekken vang je vissen heel makkelijk boven de grond en op andere plekken vang je vissen makkelijk op de grond en als je dat snel weet uit te dokteren, dan vang je dus meer vis dan je tegenstander, waardoor je dus een wedstrijd kunt winnen.”
Hoe vaak doe je dat soort wedstrijden?
“Ik vis gemiddeld twee keer in de week. 90 procent is wedstrijden en verder is het oefenen voor de wedstrijden. Dus dan heb ik een wedstrijd op de planning staan en dan ga ik weekje van tevoren op dat water dingen uitproberen, zo kom ik tot een tactiek.”
Hoe win je?
“Negen van de tien keer gaat het om het gewicht, dus al je vangst van een wedstrijd wordt bij elkaar gewogen. Het gaat eigenlijk alleen om de witvis, niet om de roofvis. Een wedstrijd ziet er vaak als volgt uit: Je loot een nummer en dit nummer is ook uitgezet aan de waterkant. Op dit nummer neem je plaats, vervolgens wordt er een signaal gegeven om te vissen en te voeren. Afhankelijk van de wedstrijd vis je zon 3 à 5 uur. De vangst gaat tijdens de wedstrijd in een groot leefnet, om vervolgens aan het einde van de wedstrijd gewogen te worden. Hierna wordt alle vis weer teruggezet in hetzelfde water. Wie de meeste kilo’s heeft gevangen wint.”
Wat vind je zo leuk aan vissen?
“Je zit in de natuur dus geen dag is hetzelfde, neem bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden vissen reageren hierop. Vissen is geen exact iets, zoals andere sporten dat wel zijn. Je hebt een hoop te maken met invloeden van buitenaf. Soms denk je dat je iets helemaal voor elkaar hebt, en dan bijten ze niet of ze bijten op een andere manier. Elke keer als je dobber omlaaggaat is het toch de vraag wat eraan hangt.”
Vind je dat niet frustrerend dan?
“Soms is het wel frustrerend, maar dat maakt het juist ook weer leuk. En bij wedstrijden is het ook de drang om meer te vangen dan een tegenstander.”
Je hebt ook meegedaan aan het WK vorig jaar?
“Ja, vorig jaar ben ik wereldkampioen geworden. Ik ben klein begonnen, maar de laatste tien jaar vis ik eigenlijk door heel Nederland en Europa het liefst grotere wedstrijden. Om je te plaatsen voor een WK vis je de topcompetitie, dat zijn zes wedstrijden door heel Nederland, op verschillende watertypes. Als je hoog genoeg eindigt kun je geselecteerd worden door coaches, vervolgens wordt er dan een team samengesteld. Het einddoel is ook minder om individueel hoog te eindigen, maar meer als team hoog te eindigen.”
Hoe vis je in een team dan?
“Op het wedstrijdwater worden vijf vakken uitgezet en in elk vak zit van elk team een visser. Die visser kan dan op een plaats eindigen van dat vak zeg maar eerste, tweede of vijfde. Die teamuitslagen worden dan bij elkaar opgeteld. In Italië wonnen we met het team, en individueel won ik ook. Een fantastische ervaring!”
Wat maakt jou een goede visser?
“Dat is lastig om over jezelf te vertellen, maar het hangt niet echt af van een eigenschap. Je moet tien dingen goed doen en als je een van die dingen voor de helft doet dan werkt het niet. Om een voorbeeld te geven, ik kan mijn materiaal nog zo in orde hebben, mijn voer goed hebben, maar als je niet goed je diepte bepaalt van tevoren dan heeft het allemaal weinig zin want dan zit je niet te vissen waar de vis zit.”
Heb je nog toekomstplannen?
“Ik heb afgelopen jaar mee gevist met de junioren, tot 25. Nu ben ik 26 en mag ik voor het eerst het WK mee vissen onder de senioren. Dus mijn doel is wel om daar een keer met de ploeg en individueel hoog te eindigen, op het podium. Ook werk ik bij een hengelsportgroothandel, waar ik me bezighoud met de witvistak van het bedrijf. Hier kan ik ook goed mijn ei in kwijt. Dus ik ben eigenlijk altijd met vissen bezig, als ik niet slaap ben ik met vissen bezig. Ik wil gewoon blijven vissen zolang het goed gaat eigenlijk en telkens zo hoog mogelijk eindigen.”