Talent in Altena: Calder van Andel

Hij maakt allerlei dingen met klei, komende zomer is een werk van hem te zien in het Rijksmuseum en hij heeft meer dan veertigduizend volgers op Instagram. Deze week in Talent in Altena: Calder van Andel.

Wat doe je?

“Ik maak keramiek, vooral gebruiksvoorwerpen, omdat je er dan meer mee kunt dan er alleen maar naar kijken. Ik maak dingen op mijn draaischijf, maar ik doe ook handvorm. Van wat ik maak, maak ik ook foto’s en video’s voor op mijn instagramaccount @calders_ceramics. En ik heb een Etsyshop waarop ik af en toe iets verkoop.”

Hoe ben je erbij gekomen om dit te gaan doen?

“Ik ben bij het pottenbakken gekomen door het programma ‘Great Britisch Pottery Throwdown’ van de BBC. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met keramiek. Toen hebben we een kleine draaischijf gekocht en hebben we die neergezet in de keuken, daar ben ik mee gaan oefenen. Dat is toen groter uitgegroeid en nou heb ik een eigen atelier in de schuur en ben ik er erg veel mee bezig.”

Heb je inspiratiebronnen voor je keramiek?

“Het meeste wat ik maak is gebaseerd op de natuur en de bewegingen in de natuur, net als water en wind. Dat probeer ik dan te verwerken in de dingen die ik maak. Ik ben nu ook steeds vaker bezig met het schilderen met glazuur, bomen en bloemen maken bijvoorbeeld.”

Waarom klei?

“Omdat je met klei heel veel verschillende dingen kunt doen. Je kunt het bewerken als het recht uit het pak komt en nat is. Je kunt het ook nog natter maken en dan heb je slip waarmee je kunt tekenen. Je kunt het ook harder laten worden en dan kun je erin snijden of gaten erin maken. En als je het hebt gebakken is de vorm ook klaar, dan kun je het nog wel versieren met glazuur en als het dan uit de oven komt is het echt af en kun je er niks meer aan doen.”

En nu heb je meegedaan aan een wedstrijd van het Rijksmuseum?

“Ja, ik kwam erachter dat er een wedstrijd was voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt en toen leek het me leuk om daaraan mee te doen. Ik heb een schelp gemaakt voor die wedstrijd en heb foto’s ingestuurd. Uiteindelijk kreeg ik te horen dat ik door was. Toen moest ik het gaan brengen en ben ik ook door de laatste ronde gekomen dus nu komt het te liggen in de expositie.”

Wat heb je precies gemaakt?

“Een schelp, gebaseerd op de ets van Rembrandt. Ik heb de schelp gemaakt met handvorm, dus niet gedraaid. Daarover heen heb ik geglazuurd met de bellenblaastechniek, daarbij mix ik water, zeep en glazuur en daar blaas ik bellen van en die doe ik dan over het werk heen, waardoor je een bellenpatroon krijgt.”

Heb je verder nog toekomstplannen met keramiek?

“Het lijkt me wel erg leuk om hier mijn werk van te maken, maar hoe ik dat precies ga doen weet ik nog niet. Ik denk dat het een combinatie wordt van de spullen die ik maak verkopen en misschien ook cursussen geven.”

Heb je wel eens een cursus gegeven?

“Ja, een paar keer. Gewoon thuis aan iemand die hier dan langskomt in de studio. Dat viel wel erg in de smaak, ik vind het heel leuk om te doen. Bij zo’n cursus leg ik uit hoe je iets kunt maken, hoe je kunt draaien, glazuren of handvormen. Dan leer ik je hoe je technieken kunt gebruiken. En op school hebben we persoonlijke ontwikkeling uren, daar geef ik samen met mijn handvaardigheidlerares pottenbakken en handvormen. Dan kan ik mijn hobby en passie doorgeven aan andere mensen.”