Talent in Altena: BreakSquad

In deze serie interviews gaan we langs bij jongeren die hun passie hebben gevonden in de regio en kijken we naar waar zij mee bezig zijn.

Joris Romeijn (18), Vincent Bullens (20) en Jan Schellekens (20) wonen in Altena en zijn onderdeel van de breakdancegroep BreakSquad. Dit is een groep die bestaat uit twintig dansers vanuit Gorinchem en omstreken. Een deel kwam onder andere in de finale van afgelopen seizoen van Holland’s Got Talent. Maar hun passie voor dans begon al veel eerder. Jan zag een videoclip, Vincent “vond dansen stom”, maar werd meegesleurd door een vriend en Joris vond het altijd al “best wel cool om allerlei gekke tricks te zien”, waarna hij thuis wat begon te oefenen.

Totdat daar de breakdanceles bij stichting De Vleet kwam, waar ze alle drie heen zijn gegaan en waar ze elkaar hebben leren kennen. “Uiteindelijk heeft Jeroen van der Linden de leerlingen in wie hij iets zag hier bij elkaar gehaald en daar zijn we vaker mee gaan trainen”, vertelt Joris. Vijf jaar geleden begon de crew met trainen en dat werd steeds meer. Na 2,5 jaar besloten ze er vol voor te gaan en zijn ze op zoek gegaan naar een studio. “We hadden eerst met z’n allen een anti-kraakkantoorpand in Leerdam. Maar de omstandigheden waren daar niet altijd even goed, want er was maar in de helft van het pand stroom en er was geen water. Hierdoor hadden we heel weinig licht en was het heel koud. Eind vorige zomer zijn we terechtgekomen in Gorinchem in deze studio waar we 24/7 terecht kunnen.”

Jan: “Voordat we aan Holland’s Got Talent begonnen, lag onze focus op verschillende battles doen, shows doen, theater.” Bij een battle heb je twee teams die tegen elkaar dansen. Dat kan bijvoorbeeld een tegen een zijn, maar ook crew tegen crew. Iedereen kan zich voor een battle opgeven. Eerst heb je een kwalificatie, daar kunnen soms wel honderden dansers aan deelnemen. In de meeste gevallen wordt daar een top 32 of top 16 uitgekozen. Dan moeten die dansers tegen elkaar en stemt een jury over wie er wint. Het is wel lastig om te zeggen waar die jury op let, want meestal heb je drie tot vijf juryleden. Bij turnen heb je een puntensysteem, maar bij breakdancen is het heel vrij, dus kun je doen wat je wilt”, vertelt Vincent. Jan vertelt: “Ondanks dat de beoordeling subjectief is, kun je altijd wel aanvoelen welke kant het opgaat, als je eenmaal veel breakt, krijg je daar gevoel voor.”

En veel breaken doen ze. Ze trainen vijf of zes dagen per week tussen de vier en zes uur. Vincent: “Het is best intensief, maar het is ook grotendeels technisch. Het is niet zoals naar de sportschool gaan, dat na twee uur je spieren helemaal wegvallen. Je kunt ook heel technisch trainen op kleine techniekjes waardoor je best lang door kunt gaan.” Jan: “Als je topsport wilt bereiken of wilt vasthouden, dan loop je op den duur wel tegen blessures aan. Vorige week had ik last van mijn pols en mijn schouderblad, maar die heb ik weg kunnen werken.” “Omdat iedereen een eigen stijl creëert, krijgt iedereen ook zijn eigen blessures”, zegt Joris.

Jan: “Bij breakdance heb je 4 hoofdelementen: staande dans, genaamd toprock, aan de grond genaamd, footwork, dat is het ding dat breakdance breakdance maakt, ook heb je powermoves dus dat is bijvoorbeeld op je hoofd draaien en je hebt freezes. Die elementen leer je eigenlijk vanaf de eerste paar lessen al, hoe langer je het doet, hoe meer je erachter komt wat je leuk vindt en waar je goed in bent en vanaf daar bouw je je stijl. Dat is bij ons echt pas gaan gebeuren op het moment dat we veel zijn gaan trainen. Bijvoorbeeld Joris is vrij technisch en goed met powermoves en freezes. Dus die is daarin zijn vormen gaan verbeteren en gaan kijken hoe hij dingen kan combineren.”

En toen was daar ‘het grootste project’ van BreakSquad: Holland’s Got Talent. Vijf van de twintig leden zou de groep gaan vertegenwoordigen bij de talentenjacht van RTL4, Jan is een van die vijf. “Omdat we redelijk wat projecten hadden overal, besloten we om met vijf man echt op Holland’s Got Talent te gaan focussen. Het heeft al je focus nodig, dus je kan eigenlijk geen andere dingen aan je hoofd hebben.” Toch was het eerst nog maar de vraag of ze wel mee zouden doen. Vincent, die niet meedeed zegt: “Het leuke is dat we van tevoren hadden gestemd over of we mee zouden gaan doen of niet. Uiteindelijk was de meerderheid tegen het meedoen. Er waren er een paar die zeiden dat we wel mee moesten doen en dat waren ook grotendeels de dansers die mee zijn gaan doen. Uiteindelijk ben ik toch wel blij dat ze het hebben gedaan. Ik ben wel trots op ze.”