Talent in Altena: Sterre Kant

In deze serie interviews gaan we langs bij jongeren die hun passie hebben gevonden in de regio en kijken we naar waar zij mee bezig zijn. Met deze week Sterre Kant (17), die eerste van Noord-Brabant is geworden bij de Kunstbende categorie expo.

Vertel, wat doe je?

“Ik doe heel veel verschillende dingen: beeldende kunst, illustratie, naaien doe ik ook wel eens, fotografie, als ik iets leuk vind ga ik het gewoon doen.”

Vrouwenverslinder. Foto door Sterre Kant

En je bent nu eerste geworden van Noord-Brabant bij de kunstbende?

“Ja, dat is een wedstrijd voor allerlei soorten talenten: dans, theater, muziek, taal, expo. Ik deed mee met expo, waarbij ik beeldende kunst heb gemaakt; de vrouwenverslinder. Het is een muts met een mond en daar zit je met je hoofd in, dus een kop die jou opeet. Met een sjaal die erbij hoort met handen eraan die precies op de borstpartij vallen. De bedoeling is om een statement te maken over mensen die te maken hebben gehad met bijvoorbeeld aanranding. Om dat uit te beelden en niet alleen als kunstwerk om naar te kijken, maar ook als iets wat je zelf kunt ervaren. Daarmee heb ik gewonnen.”

Hoe heb je dat bedacht?

“Het was voor een opdracht op school die ging over grenzen verleggen en toen dacht ik: ja damn, wat moet ik hiermee? Ik had al de vooropleiding gedaan van het St. Joost in Breda, daar hadden we ook heel veel opdrachten met grenzen verleggen. Mijn inspiratie haal ik vooral uit mijn omgeving en berichten en gevoelens die ik op dat moment heb. Bij de vrouwenverslinder was de aanleiding iets wat er met een vriendin was gebeurd tijdens carnaval. Daarom was een kostuum ook wel tof.”

Waarom ging je naar de kunstbende?

“Ik had alleen m’n school en m’n werk en ik wilde bezig zijn met kunst, en leuke nieuwe mensen leren kennen en kijken wat voor contacten ik kan leggen voor de toekomst. En toen ging ik daarheen en nam ik de vrouwenverslinder mee en ik zag overal super toffe dingen. Ik had ook helemaal niet het idee dat ik ging winnen, ik ging daar gewoon heen met de intentie om een leuke dag te hebben. De derde prijs werd bekend gemaakt en toen dacht ik dat mijn kans wel geweest was, maar toen werd ik ineens eerste van Noord-Brabant. In juni is de landelijke wedstrijd en als ik win wordt m’n werk tentoongesteld op Lowlands en dan mag ik ook exposeren in het Stedelijk Museum Amsterdam.”

Waardoor vind je kunst zo leuk?

“Ik weet niet zo goed waar het vandaan komt, ik heb ook niet het idee dat het altijd gestimuleerd is door school ofzo. Het Altena College is helemaal geen artistiek gerichte school, maar ik heb wel de vrijheid gekregen om daar in de kunstlokalen te gaan zitten na schooltijd en daar gewoon m’n ding te gaan doen.”

Ben je al lang bezig met kunst?

“Ja, ik ga het heel cheesy maken, maar van jongs af aan al. Ik heb een tijdje op schilderles gezeten, bij Atelier Oké in Sleeuwijk. Maar hoe het is was begonnen, I don’t know, het was gewoon ineens gaande. Een tijdje had ik een wat lastigere tijd met mezelf, zat ik in de brugklas, was ik nieuw op school en wilde ik er bij horen, toen ben ik veel minder met kunst bezig geweest. Dat vond ik niet meer leuk en toen ben ik heel veel youtubevideo’s gaan kijken, over hoe je dingen kunt tekenen. En later wilde ik wel graag dat het iets kan bijdragen aan een betere maatschappij en dat het een stempel kan drukken op hetgeen dat ik doe en dat dat ook invloed heeft op andere mensen.”

Foto door Sterre Kant

Soms is het toch ook best wel creepy wat je  maakt?

“Ja, dat klopt, een tijdje ben ik heel erg emo geweest, maar echt extreem. Toen heb ik allemaal van die rare vrouwen gemaakt, met zwarte ogen en dat soort dingen. Het werkt, maar ik vind het nu niet meer zo leuk als vroeger.”

Wat vind je nu het leukst om te doen?
“Ik denk beeldende kunst, maar illustraties vind ik ook fijn als ik even m’n hoofd leeg wil maken. Maar qua projecten vind ik beeldende kunst wel het leukst. Ik vind sfeer vastleggen een van de belangrijkste dingen, ook met fotografie.”

Ga je ook studeren bij St. Joost?

“Ja, volgend jaar, als ik slaag dan. Bij de vooropleiding ben ik wel echt tot ontwikkeling gekomen met echte nieuwe materialen en technieken, twintig zaterdagen lang.”

Werk je ook samen?

“Bij die vooropleiding op het St. Joost moesten we heel veel projecten samen doen. En ik ben eigenlijk niet heel goed in teamverband, omdat ik graag mijn ding wil doordrukken zodat het precies wordt zoals ik wil. Maar ik begin nu wel steeds meer met andere mensen samen te werken en te leren van andere mensen. Ik vind het eigenlijk ook heel tof om te doen, dus ik moet loslaten dat ik zo graag m’n eigen ding wil doen.”