Sophie Korthuijs wil vlammen op de Olympische Spelen

Ze is veertien jaar, volgt de HAVO op het Fortys Lyceum in Gorinchem en poeiert met passie de bal van de tee. Sophie Korthuijs traint hard met een huidige handicap van 2.4 en stelt duidelijke doelen. Ze denkt nu al aan de Olympische spelen in Frankrijk in 2024. Sophie leidt een druk leven met school en golf. ,,Ik wil graag geschiedenis schrijven’’, zegt de fanatieke golfster van golfpark Almkreek.

 

Is het niet te vroeg om aan de Olympische Spelen te denken?

Nee, helemaal niet. Het is mijn doel om mee te doen aan de Spelen. Ik denk er heel vaak aan. Ik ben de hele dag met golf bezig, geef feestjes op voor golf, ook een filmpje pakken met vriendinnen sla ik af. Ik sta voor en na school en na het avondeten op de baan. Kou, regen, sneeuw, storm, het maakt me niet uit. Niemand houdt mij tegen in mijn passie.

Is dat wel gezond?

Tuurlijk. Als je een droom hebt moet je die laten uitkomen en er alles voor over hebben. Ik ben twintig jaar als de Olympische Spelen worden ge-houden. Het lijkt me gaaf voor mijn land uit te komen en een gouden medaille te winnen.

Wat moet er nog allemaal gebeuren voor de Spelen?

Veel trainen, mentaal sterker worden. Ik zit in de NGF-selectie en daar leer ik veel. Wat betreft mijn swing ben ik bezig met mijn take-away. Paul Looij-mans is mijn trainer en coach. Met hem kan ik goed opschieten en we zijn serieus maar hebben veel lol. Hij heeft veel ge-duld met mij, want ik heb haast om beter te worden. Het belangrijkste op dit mo-ment is, ik moet absoluut beter putten.

Wat gaat er niet goed?

Ik heb moeite om mijn hoofd stil te houden als ik mijn stro-ke maak. Want nu gaan gewone puttjes mis, terwijl ik juist meer zelfvertrouwen moet krijgen. Pro Hayo Bensdorp helpt me met putten.

 

Wat kan je goed ?

Driven en chippen. Heerlijk, ik hou van mijn driver, sta graag op de tee. In normale omstandigheden sla ik rond de 210 meter. Het geeft me een enorme boost als ik ver heb geslagen. Daarom vind ik Rory McIlroy ook zo goed. Hij heeft een geweldige swing met de juiste versnelling en slaat ongelooflijk ver. Ik ben honderd procent Rory fan.

 

En chippen? 

Dat gaat soms heel goed. Het leukste is natuurlijk om hem in de hole te chippen. Als dat gebeurt ga ik kei-hard juichen en maak ik een vuist zoals Tiger Woods ook doet, echt een power overwinningsteken. Dat is mooi, want emotie hoort bij golf.

 

Hoe zit het dan met de beste Nederlandse golfer Joost Luiten?

Joost is heel goed. Ik ben ook fan van hem.

Nog meer golfhelden?

Severiano Ballest-eros. Dat vind ik eigenlijk de beste gol-fer die ik ken, ook al is hij overleden. Ik heb een film over hem gezien en ik was diep van onder de indruk. Ik herken zijn passie, zijn gedrevenheid. Zoals hij ooit begon met golf vind ik bijzonder. Hij speelde op het strand met afgezaagde clubjes en zat niet op een club. Seve wilde altijd golfen en hij bedacht zelfs smoezen om niet naar school te hoeven om toch te kunnen golfen. Seve had een sterke wil en niemand kon hem tegenhouden. En hij speelde op gevoel. Hij kon uit de gekste posities slaan. Ballesteros is een golfer die geschiedenis heeft geschreven door zijn passie voor golf. Ik wil ook graag geschiedenis schrijven.

 

[vc_empty_space height=”28px”][vc_column_text]

Ik herken de passie van Severiano Ballesteros

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”27px”][vc_column_text]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Waarom wil jij zo graag geschiedenis schrijven?

Dat zit in me. Ik wil heel graag beroemd worden met iets wat ik goed kan. Als ik meedoe aan de Olympi-sche Spelen of ik als ik speel op de LPGA tour, lijkt het me geweldig dat mensen mij zien lopen en zeggen: ,,Kijk, daar loopt Sophie Korthuijs, dat meisje dat zo goed kan golfen en een medaille heeft gewonnen.’’

 

Je hebt wel iets met die gouden medaille?

Ja, vooral omdat mijn mentor van mijn school Ruben van Wingerden de Olympische Spelen te gek vindt. Hij zei laatst tegen me, als jij aan de Spelen meedoet, kom ik kijken om je aan te moedigen. Dat vind ik zo tof.

 

Wat trekt je aan in de Olympische Spelen?

Het is mooi om voor je land uit te komen, want je speelt voor de inwoners van Nederland. Weet je wat ik het liefst doe? De vlag dragen in de parade van de openingsceremonie. In een NGF polo, uit waardering voor de coaches van de NGF. Want zij hebben me geholpen om daar te staan. Op mijn Nike schoenen wil ik dan graag een Nederlandse vlaggetje.

 

Hoe is het op je homecourse Almkreek?

Daar heb ik het naar mijn zin want daar heb ik vrienden en het is een leuke baan. Hole negen vind ik de mooiste hole. Het is een par 5. Eerste slag met mijn driver, daarna leg ik hem met een houten 5 op de heuvel. Lig ik 110 meter van de vlag en pak ik een ijzer 9 naar de vlag. Daar-na één of twee putts. Ik heb op deze hole twee keer een eagle geslagen en één keer vanaf 110 meter in de hole.

Joost Luiten is altijd dicht bij je, hoe kan dat?

Haha, ja, de stem van Joost is dicht-bij. Hij heeft mijn voicemail ingesproken. Iedereen mocht een vraag bedenken voor een prijsvraag over Joost. Mijn vraag was: ‘Wil je mijn voicemail inspreken’ en daarmee won ik. Dus als je mij belt en ik ben er niet, krijg je Joost: ,,Hey met de telefoon van Sophie, Sophie kan de telefoon niet aannemen omdat ze een toernooi aan het winnen is.’’

 

Originele artikel lezen ? Bekijk het hele artikel hier:

http://www.passie4golf.nl/uploads/4/7/1/0/47108685/sophie_korthuijs.nationaal_golftalent.pdf

 

Origineel geplaatst in: Het Nationaal Golfmagazine (februari 2018, pagina 23)