Saskia als enige vrouw op de bouw: “Mijn doofheid is een bijzaak”

Bart Stoutjesdijk

Het is een mannenwereld: werken op de bouw. Maar Saskia Buttgereit (19) trekt zich daar niks van aan. Sinds kort werkt ze als leerling elektromonteur bij Tibo-Veen. Maar dat ze vrouw is, is niet het enige wat haar bijzonder maakt.

Ze is namelijk ook sinds haar geboorte doof, en ze communiceert dus vooral met gebarentaal. Toen ze solliciteerde bij Tibo-Veen vermeldde ze dat er niet bij. “Ik vond het leuk dat er nu eens een vrouw bij ons solliciteerde”, vertelt directeur van Tibo-Veen, Tanja Loeff-Hageman. “Toen ze op gesprek kwam zag ik ineens twee vrouwen zitten, één daarvan bleek de gebarentolk.”

Saskia had bij slechthorende vrienden gezien dat zij vaak afgewezen werden voor een functie als ze al in de sollicitatiebrief schreven dat ze doof waren. “Die fout wilde ik niet maken, dus heb ik ervoor gekozen het niet te vermelden. Ik wil graag aangenomen worden om wat ik kan en dan leg ik het liever zelf uit zodat je gelijk kunt zien wie ik ben. Mijn doofheid is een bijzaak en ik ben ook blij dat Tibo-Veen daar zo over denkt”, gebaart ze, waarna haar tolk het vertaalt.

Er waren wel twee punten waar Tanja zich in het begin zorgen over maakte voor Saskia. De veiligheid moest in orde zijn, want bijvoorbeeld waarschuwingskreten komen misschien niet goed aan. Ze schakelde hiervoor de hulp in van een veiligheidskundige. Het werd opgelost door zelf extra goed op te letten, door aangetikt te worden en doordat ze met behulp van een gehoorimplantaat nog wel iets kan horen. “Er is tot nu toe nog niks gebeurd”, zegt Saskia. “En dat houden we graag zo.”

En er moest buiten op de bouw draagvlak zijn bij de collega’s om goed met haar te kunnen communiceren. Saskia woont pas twee jaar in Nederland, ze is van origine Duitse. Maar met het Nederlands en de Nederlandse gebarentaal heeft ze geen moeite. Eerst werkte Saskia in de utiliteitsbouw, daar liep het af en toe wat stroef. Maar nu werkt ze in de woningbouw en dat bevalt prima.

“Ik heb nu veel aanspraak, kan veel doen en daardoor ook beter werk afleveren. Het communiceren was in het begin soms een beetje wennen, maar dat loopt nu erg soepel. Ik durf veel meer. Ik kan nu gewoon een trotse, stoere vrouw zijn.” Ook Tanja is te spreken over Saskia. “Ze is heel gemotiveerd, en ze communiceert met mij meer dan menig ander collega.”