Mijn ouders maken topsport mogelijk

Rick Sonnema is in de regio vooral bekend door zijn bijzondere sport: karate. Een groot misverstand: velen denken dat ik bakstenen door midden kan slaan of dat ik met mijn voeten een vuistdikke plank in tweeën kan splijten.

[vc_empty_space height=”28px”][vc_column_text]

Onze sport kenmerkt zich vooral door respectvol met elkaar omgaan en die houding heeft me in mijn jonge leven al veel goeds gebracht, aldus Rick.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”27px”][vc_column_text]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Junior Account Manager

Rick bezocht als kind basis-school J. Henri Dunant te Wijk en Aalburg waarna hij zijn middelbare schoolopleiding volgde aan het d’Oultremont College in Drunen. Inmiddels mag hij de verkorte opleiding tot Junior Account Manager volgen aan het ROC in Tilburg. Rick: “Die opleiding duurt eigenlijk drie jaar maar mede dankzij mijn vooropleiding rond ik dat in één jaar af. Ik word opgeleid tot een soort vertegenwoordiger die voor een bedrijf de contacten onderhoudt met bestaande klanten dan wel nieuwe klanten werft. Stage is een vast onderdeel van de opleiding en die weken ben ik het liefst bij een regionaal bedrijf. Ik heb namelijk iets met de streek. Bovendien betekent een stage dichtbij huis dat ik geen tijd hoef te verliezen met reizen. Ik besteed namelijk veel tijd aan de trainingen voor mijn sport, wel zeker 15 tot 20 uur per week.”

 

Japanse grootheid
Rick is enig kind. Of dat betekent dat hij extra verwend wordt, volgt een volmondig ja. “Kijk het is heel simpel. Als je zoals ik zowel nationaal als internationaal mee wilt doen op het hoogste niveau binnen de karatesport, ben je vaak van huis. Reizen naar wedstrijden in België, Luxemburg, Oostenrijk, Italië, Duits-land, Engeland, enz. kost veel geld als je bedenkt dat je al snel enkele dagen (samen met mijn ouders) in een hotel moet vertoeven. Gelukkig steunen mijn ouders mij enorm en kan ik zeggen dat ik dankzij hen zo goed presteer. Al op 8-jarige leeftijd werd ik lid van de club in Waalwijk: Karate-Do Academie Itosu, vernoemd naar een beroemde Japanse grootheid binnen de sport. Daarvoor voetbalde ik bij Wilhelmina ’26 maar een talent bleek ik niet te zijn. Toen ik op televisie de karatesport sport zag, dacht ik: dit wil ik ook.”

 

Discipline
Volgens Rick is Karate geen vechtsport: “Nee, ik spreek liever over een verdedigingssport met meerdere onderdelen. Drie belangrijke kenmerken zijn: zelfverdediging, discipline en respect. Vooral van de dis-cipline heb ik veel geleerd want door de juiste levenshouding ben ik steeds op tijd op school en ben ik heel trouw in het le-ren en maken van huiswerk. Binnen de sport leer je enkele basistechnieken zoals stoten, afweren en trappen. Tijdens wedstrijden zijn er twee onderdelen: de schijngevechten waarbij je in je eentje moet laten zien dat je vastgestelde technieken beheerst plus de echte gevechten. Persoonlijk ben ik erg goed in de schijn-gevechten. Daarbinnen won ik in de afgelopen tien jaar in Nederland 5x brons, 1x zilver en al twee keer goud (2014 en 2016). Ook mag ik me binnen de jeugd zowel Europees als Wereldkampioen noemen. Om dat te kunnen bereiken moet je heel veel trainen, moet je heel veel niet doen (uitgaan, laat naar bed, alcohol drinken, roken enz.) en heel bewust leven (gezond dieet, geen snoep, geen vet enz.).

 

Olympische Spelen

Rustig formulerend vertelt Rick dat hij op een kantelpunt in zijn leven zit: “Veel jongeren van mijn leeftijd hebben rond hun 18e een crisismoment. Velen haken af omdat zij niet de discipline hebben om alles voor de sport over te hebben. Winnen werkt verslavend voor mij, dat podium, die beker, dat is wat ik wil.” Rick straalt van oor tot oor als hij op zijn slaapkamer de 170 bekers, medailles, bokalen en oorkondes laat zien. “Het ultieme doel: de Spelen van 2020 in Tokyo waar karate voor het eerst een Olympische sport is. Vanuit de hele wereld mogen er maar acht sporters op de mat verschijnen en stiekem droom ik ervan dat ik daar aanwezig mag zijn. Samen met mijn toptrainer Gerrie van Tilburg hoop ik dat doel te bereiken maar ik besef dat die kans erg klein is. Ook realiseer ik me dat sporten niet het belangrijkste in het leven is maar op dit moment biedt karate mij veel rust, ontspanning, respect en gezelligheid.”

 

Foto aan de Maas

Regionaal krijgt Rick volop aandacht, o.a. van de gemeente Aalburg. Zijn ouders en Rick zijn maar wat blij met de positieve belangstelling van de gemeente omdat dit voelt als erkenning. Na een weekend waarop meerdere wedstrijden worden afgewerkt, is de batterij vaak helemaal leeg. “En juist dan ben ik graag even aan de Maas, de plek die ik genoemd heb om de foto te maken. Even een eindje lopen langs het water, heerlijk. Ik kan genieten van een voorbijvarend schip, tuur met plezier in de verte naar het kabbelende water en haal mijn hart op bij zoveel natuurschoon. In de zomer is dit de plaats waar ik lekker even ga zonnen of zwemmen. Op die momenten besef ik hoe mooi en rustig wij leven tussen de rivieren.

 

[vc_empty_space height=”28px”][vc_column_text]

Hoewel de grote stad ongetwijfeld zijn voordelen heeft, weet ik bijna zeker dat ik op termijn in Altena blijf.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”27px”][vc_column_text]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Bron: Altena Actueel

Deze pagina verscheen eerder in de maandkrant Altena Actueel