Ouderen wonen langer veilig thuis

Ouderen

Het project om de veiligheid van zelfstandig wonende kwetsbare senioren te verbeteren, is gestart op 3 oktober met de aansluiting bij de eerste deelnemer. Wethouder Schreuders heeft symbolisch de eerste sensor geplaatst. In totaal kunnen vijftig zelfstandige senioren mee doen. Slimme techniek gecombineerd met een sociaal hulpverleningsnetwerk zorgt voor snellere en meer adequate hulp bij noodsituaties. Deelnemende ouderen geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. “Ik ging elke nacht naar bed met angst. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen”, aldus een van de deelnemers aan een eerder project.

 

Resultaten andere gemeenten

De resultaten bij andere gemeenten die deze dienst al beschikbaar hebben, zijn zeer bemoedigend om mensen op een veilige manier langer thuis te laten wonen. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelen in hun woning, ze de sensoren niet ervaren als inbreuk op hun privacy, ze zich meer verbonden voelen met hun mantelzorgers(s) en dat ze het leuk vinden om actief mee te denken aan de doorontwikkeling van het systeem.

 

Veiligheid en zorg

Veel ouderen voelen zich kwetsbaar. Ze zijn bang dat ze na een val pas na lange tijd gevonden worden of bij brand niet tijdig hun huis kunnen verlaten. Landelijke problematiek die door de drie Brabantse veiligheidsregio’s op een unieke wijze opgepakt is door zorg en veiligheid te koppelen. Directeur Nico van Mourik van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB) is blij met deze aanpak. “De voordelen van techniek worden slim gekoppeld aan een netwerk van verantwoordelijke burgers”. Tjalke de Jong, één van de initiatief-nemers, vult aan met een ander pluspunt. “Het organiseren van hulp na een melding heeft een deel van de ouderen uit hun sociaal isolement gehaald. Ze hebben weer contact met hun buren of met kinderen die in de buurt wonen”.

 

Hoe werkt het?

De woningen van de deelnemende senioren worden uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren. Rookmelders signaleren een beginnende brand, raam- en deurcontacten detecteren een inbraak en bewegingssensoren registreren een bepaalde tijd geen beweging in de woning dat kan wijzen op een val. Geeft zo’n sensor een alarm dan wordt niet alleen een particuliere alarmcentrale gebeld, maar ook bijvoorbeeld een buurman of familielid dat in de buurt woont om snel hulp te bieden. Tegelijk met deze melding wordt relevante informatie over de gezondheid en woonsituatie meegestuurd zodat hulp op maat geboden kan worden.

 

Deelnemen

Mensen die willen deelnemen aan de proef in Aalburg ontvangen gratis de set met sensoren, een intakegesprek met een wijkverpleegkundige en gedurende 6 maanden de alarmeringen. Na die periode mogen mensen zelf beslissen of ze ermee doorgaan. Meer informatie vindt u op www.leefsamen.nl/aalburg.

 

Prijsvraag

In 2015 schreven de drie Brabantse veiligheidsregio’s een prijsvraag uit voor maatschappelijke veiligheidsinnovatie. Gevraagd werd om praktische oplossingen te bedenken om de veiligheid van zelfstandig wonende, minder zelfredzame ouderen te verbeteren. De prijs werd gewonnen door een samenwerking van het Nederlands Instituut voor Gezondheidszorg en Welzijn (NIGW), particuliere alarmcentrale Welzijnservices en sensortechnologiebedrijf Altijd Thuis. Zij ontwikkelden een veiligheidsconcept voor informatie gestuurde veiligheidszorg en een sociaal hulpverleningsnetwerk rond kwetsbare ouderen.

 

Tekst: Gemeente Aalburg