Nieuw boek Natuurgebieden in Noord-Brabant

Natuurgebieden in Noord-Brabant
Ontstaan, Ontginning en Natuurontwikkeling

Eind november verschijnt het boek ‘Natuurgebieden in Noord-Brabant, Ontstaan, Ontginning en Natuurontwikkeling’. Het is een omvangrijk werk geworden van 496 pagina’s, met meer dan 1000 afbeeldingen, volledig in kleur, met harde band, linnen rug, genaaid gebonden op een royaal formaat van 240 x 320 mm.  Het boek is door 30 specialisten geschreven onder redactie van Willem van Kruijsbergen, Ernst-Jan van Haaften, Jac Hendriks en Jan van der Straaten.

Over Noord-Brabantse natuurgebieden is in de loop der tijd aardig wat verschenen. Dit is echter de eerste keer dat er van zo’n groot gebied als de provincie Noord-Brabant is nagegaan wat het resultaat van natuurontwikkeling is geweest. Van de belangrijkste natuurgebieden in Noord-Brabant wordt verteld hoe ze zijn ontstaan, welke ontginningen er hebben plaatsgevonden en in welke mate natuurontwikkeling de biodiversiteit van die gebieden heeft beïnvloed. Niet alleen de huidige stand van zaken wordt goed weergegeven, er is in dit boek ook veel aandacht besteed aan de vraag wat natuurontwikkeling ons de laatste tijd heeft gebracht.

Het laatste hoofdstuk gaat over de geschiedenis van de natuurbescherming in Noord-Brabant. In Noord-Brabant heeft natuur steeds prominent op de politieke agenda gestaan en steekt daarmee zonder meer gunstig af bij veel andere provincies. Dit boek is voor elke natuurliefhebber een prachtig overzicht over het wel en wee van de Noord-Brabantse natuurgebieden.

Het eerste exemplaar wordt op 24 november overhandigd aan de Commissaris van de Koning in het Natuurmuseum in Tilburg. Het boek wordt uitgegeven door Pictures Publishers, Woudrichem en kost € 34,95 (tot eind december, daarna € 39,95).

 

Meer informatie:

Klik hier

 

 

 

Gebieden die besproken worden:
Biesbosch
Dintelse Gorzen
Pompveld
Kornsche Boezem
Loonse en Drunense Duinen
Brabantse Wal
Markiezaat
Maas
Leemstreek
Naad van Brabant
Regte Heide
Kampina
Maashorst
Merkske
Nieuwe Reuselbeemden
Beerze
De Peel
Snelle Loop en Esperloop
Strabrechtsche Heide