Murat Isik in de Teerkamer in Woudrichem

Bart Stoutjesdijk

De eerste gast in het Woerkums Literair Café van 2019 was Murat Isik. Hij kwam op 15 februari naar de Teerkamer. De schrijver heeft met zijn roman Wees onzichtbaar de Libris Literatuur Prijs gewonnen. Arie Wezemer interviewde hem over zijn boek en levensverhaal, daarna kon het publiek nog vragen stellen.

Isik komt binnen in een volle Teerkamer in Woudrichem. Piet Hartman opent de avond: “Zo druk! Er zijn van heinde en verre mensen gekomen, mooi is dat.” Als het interview begint, zijn er wat problemen met de microfoons, maar dat wordt al snel opgelost door gewoon harder te praten. Wezemer gaat eerst vooral in op de overeenkomsten tussen het boek en het leven van Isik. Daarop zegt de schrijver: ”Niks is zo gezegd, niks is zo gegaan. Het is doorleefd, maar wel een roman.”

Bart Stoutjesdijk

Het boek gaat over Metin die op vijfjarige leeftijd met zijn ouders en zus vanuit Turkije naar de Bijlmer komt. Zijn vader is een tirannieke man en het gezin moet daarmee omgaan, al wonend in de Bijlmermeer. In de roman wordt vanuit het perspectief van Metin beschreven hoe dat gebeurt en hoe ondertussen zijn woongebied verandert. (Je kunt dit boek trouwens ook lezen voor Nederlands!)

Uit het publiek komt de vraag hoe Isik erachter kwam dat hij schrijver wilde worden. “Toen ik 17 was schreef ik al wat verhalen in mijn schrift, over jongens die voetballen. Er was geen studie om schrijver te worden, dus ging ik rechten doen. Op de universiteit hadden we een studentenblaadje opgericht met een paar studiegenoten. Dat was mijn eerste publicatie. Ik kreeg ook voor het eerst reacties op mijn verhalen. Door de komst van het internet kon ik per mail verhalen sturen naar vrienden, ik kon me er echt op verheugen om te schrijven.

In 2001 ging ik voor mijn studie naar San Francisco, ik kon mailen wat ik daar meemaakte. Mijn moeder zei later: ‘Ik zag toen voor het eerst dat je schrijver was.’ Dat was een bevestiging dat ik het in me had. Daarna ben ik een cursus creatief schrijven gaan doen. Ik dacht: als ik talent heb voor het schrijven van een roman, dan moet het hier opvallen. Mijn eindverhaal werd eruit gepikt door de leraar. En die zei: ‘Jongens, zo hoort het, dit is nou een mooi verhaal.’ Op gegeven moment nam hij me apart en sprak hij een zin uit die me altijd bijgebleven is, hij zei: ‘Jij komt er wel.’ Dat moest ik horen van een deskundige. En toen ben ik er vol voor gegaan.”

Bart Stoutjesdijk

Murat Isik is niet de eerste grote naam die zijn verhaal komt doen bij het Woerkums Literair Café. Deze winter waren Maarten van Rossem en René ten Bos ook al te gast. Op 12 april zal er een avond zijn met het thema Literaire liefdes, waarbij gasten het woord krijgen over hun lievelingsboek. De entree voor studenten bedraagt 5 euro.