Minister Carola Schouten neemt Toontje Sprengerpluim in ontvangst

WERKENDAM – Tijdens haar bezoek aan Werkendam heeft minister Carola Schouten alsnog de Toontje Sprengerpluim in ontvangst genomen. Zij kreeg de pluim toegekend op 8 maart van dit jaar op Kasteel Dussen, maar moest toen verstek laten gaan. Zaterdag was ze te gast in Werkendam en kon de pluim persoonlijk worden overhandigd door Hannie Visser-Kieboom, initiatiefnemer van de Toontje Sprengerpluim.

De pluim wordt jaarlijks toegekend aan een vrouw in Altena om zo aandacht te vragen voor meer vrouwen in politiek en bestuur. Carola Schouten groeide op in Giessen en is thans minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ze is zo een voorbeeld voor alle vrouwen in het Land van Heusden en Altena. “De politiek moet een afspiegeling zijn van de maatschappij”, zo liet de minister weten bij het in ontvangst nemen van de pluim, die verwijst naar Toontje Sprenger. Zij was het eerste vrouwelijke raadslid in Altena en werd in 1939 gekozen tot raadslid in de gemeente Sleeuwijk en De Werken. De minister kreeg de tiende Toontje Sprengerpluim uitgereikt, eerder werd de pluim uitgereikt aan Hetty van der Stelt, Sylvana de Backer, Carla Breuer, Loes Lijmbach, Hennie Schermers, Paula Jorritsma, Marienke de Boer-van Lankeren, Jenneke Komejan en Corine Verweij. Op 8 maart 2019 wordt de Toontje Sprengerpluim opnieuw uitgereikt, de uitreiking staat dan in het teken van 100 jaar vrouwenkiesrecht.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Altena schrijft Toontje Sprenger voor Vrouw en Altena brieven naar vrouwen op de kieslijsten. Op die manier wordt aandacht gevraagd voor meer vrouwen in de politiek en 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019, maar ook om het bijzondere levensverhaal van deze bijzondere vrouw te vertellen. Toontje Sprenger (1872-1947) runde samen met een zus en broer een goedlopend café annex veerhuis bij het veer Sleeuwijk-Gorinchem, ooit onderdeel van de route Napoleon. Toontje Sprenger werd in 1939 gekozen in de gemeenteraad, ze bleef niet lang raadslid, in 1941 werden de gemeenteraden ontbonden door de Duitse bezetter. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog keerde ze niet terug als raadslid.

 

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 november kan een stem uitgebracht worden op 209 kandidaten. Voor meer vrouwen in de raad van Altena kan een keuze gemaakt worden uit 45 vrouwen.

 

De brieven van Toontje Sprenger zijn terug te lezen op

https://www.facebook.com/VrouwenAltena/