Maak kennis met de jongerenraad: Jacco de Waal

Elke maand spreken wij jongeren van de Jongerenraad Going4Altena. Wie zijn ze en waar zijn ze mee bezig? Met deze keer Jacco de Waal (20).

Allereerst, wie ben je?

“Ik ben dus Jacco de Waal, 20 jaar en ik kom uit Werkendam. Ik studeer werktuigbouwkunde en ik vind het ook leuk om daar mee bezig te zijn in mijn vrije tijd. Daarnaast ben ik veel bezig met politiek, ik zit in een jongerenpanel bij de Rabobank en ik ben lid van de jongerenraad.”

Je was eerst voorzitter bij de jongerenraad, waarom nu niet meer?

“Ik ben zo’n drie jaar voorzitter geweest en ik merkte dat er bij de leden in de raad ambitie was om door te groeien. Daarnaast dacht ik dat het wel tijd was voor een nieuwe frisse blik in het voorzitterschap. Daarom hebben we het hele bestuur omgegooid en is nu Koen de Keijzer voorzitter en ben ik weer gewoon lid.”

Waar houd je je als lid mee bezig?

“Op dit moment ben ik bezig met de projectgroep Jeugd en Financiën. Op 17 februari organiseren wij een avond voor examenleerlingen in de regio. Op deze avond komen professionals uitleg geven over wat er qua financiën allemaal gaat veranderen, zoals je zorgverzekering en studiefinanciering. Ook zijn we een nieuw project aan het bedenken dat zal draaien om duurzaamheid.”

Wat vind je leuk aan de jongerenraad?

“Het spreekt me vooral aan hoe we bij elkaar komen en kijken naar hoe we een project goed aan kunnen pakken. En vervolgens hoe de gemeente ons project oppakt als wij met een goed rapport komen. Raadsleden en ambtenaren willen echt met ons in gesprek erover. Op deze manier kunnen we opkomen voor de jeugd.”

Heb je politieke ambities?

“Ik ga sowieso bezig blijven met politiek, niet alleen voor de jongeren maar ik wil bij heel Altena betrokken blijven, misschien bij een politieke partij of welzijnsorganisatie. Ik wil in ieder geval een warm hart opdragen aan de maatschappij.”