Maak kennis met de jongerenraad: Carst Janszen

Elke maand spreken wij jongeren van de Jongerenraad Going4Altena. Wie zijn ze en waar zijn ze mee bezig? Met deze keer Carst Janszen (18).

Wie ben je?

“Ik ben Carst, 18 jaar en ik zit in vwo 6 op het Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. Ik woon in Werkendam, werk op het kantoor van een bouwbedrijf en daarnaast ben ik dus lid van de jongerenraad in Altena.”

Waar houd je je bij de jongerenraad zoal mee bezig?

“Ik zit in de projectgroep Challengers, daarbij houden we de agenda van de gemeenteraad in de gaten. Dan kijken we over welke onderwerpen wij een mening hebben en of we iets toe kunnen voegen.”

Klopt het dat je je ook bezig hebt gehouden met verlichting in Altena?

“Ja, dat klopt, ik was projectleider. Dat project is nu wel min of meer afgelopen. Gisteren ben ik naar de opening geweest van de nieuwe verlichting. Het is leuk dat je aan zoiets kunt bijdragen. We zijn er twee jaar geleden aan begonnen ongeveer. We merkten zelf dat het een probleem was en toen zijn we een enquête gaan houden. Ik heb zelf het voorstel in mogen dienen bij de gemeenteraad.”

Waarom zit je bij de jongerenraad?

“Ik denk dat iedereen dit wel zou zeggen, maar ik wil jongeren graag een stem geven. De politiek beslist best veel voor jongeren die niet mogen stemmen. Zo’n jongerenraad als adviesorgaan vind ik dan een goede oplossing. Zelf leer ik er ook veel. Het spreken voor een groep, vond ik eerst wel moeilijk, maar zeker na bijvoorbeeld het inspreken bij de gemeenteraad gaat dat steeds beter.”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Ja, dat jongeren welkom zijn bij de raad. Ze kunnen op onze site, https://jongerenraadgoing4altena.nl/ , kijken en via daar contact opnemen.”