Koffiehuis de Buurvrouw: Koffie, gebak én omkijken naar de ander

Video door AHC Media, tekst door Marel van Andel

Ze waren in Wijk en Aalburg en Veen al bekend door het jaarlijks kerstdiner en hun foodtruckfestival: Projectgroep Omzien Naar Elkaar (ONE). Nu zijn ze op vaste basis te vinden in Wijk en Aalburg. Sinds 1 juni runnen de vrijwilligers namelijk Koffiehuis de Buurvrouw.

In deze koffiezaak is het niet alleen te genieten van een vers bakje koffie. Ook zijn er taarten en tosti’s te vinden op het menu. Het idee voor het koffiehuis kwam niet uit het niets. “Samen waren we al actief als Projectgroep ONE, waarbij we op zoek gingen naar manieren om mensen met elkaar te verbinden. Toen we een kerstdiner organiseerden, kwamen daar 250 mensen op af, vertelt vrijwilliger en coördinator Tessa Versteeg. “Dat was een erg gemengd gezelschap, met vluchtelingen, mensen die gebruik maken van de voedselbank, of mensen die eenzaam waren. Wij vonden dat heel bijzonder en dachten: hier moeten we iets mee doen.”

Later werd de projectgroep getipt over een deelcafé in Hardinxveld. “Dat zagen we en we waren er al vrij snel over uit dat we hiermee aan de slag moesten. We konden hun concept en zakelijke plan overnemen. Toen konden we op zoek naar een locatie. Dat was een erg lange en moeilijke zoektocht, maar uiteindelijk kwam dit pand in Wijk en Aalburg op ons pad en viel alles op z’n plek.”

Deelgenoten

Eigenlijk was het de bedoeling dat het koffiehuis vorig jaar al openging. “Dat is toen door corona niet doorgegaan. Het voordeel daarvan was wel dat we veel minder tijdsdruk hadden en dat we alle tijd hadden om onze vrijwilligers voor te bereiden. We hebben ondertussen al 73 vrijwilligers, wij noemen hen deelgenoten. Zij hebben ons bijvoorbeeld geholpen met het interieur van dit pand en ze helpen met schoonmaken, taarten bakken, of ze staan in de zaak zelf. Dat is voor ons heel waardevol.

Koffiehuis de Buurvrouw draait volledig op deelgenoten. “We doen dit allemaal onder het mom van ‘delen dichtbij en delen ver weg’”, vertelt Tessa. “De opbrengst van het koffiehuis gaat namelijk voor tachtig procent naar een goed doel, dat we per kwartaal nieuw uitkiezen. De rest van de opbrengst gaat naar vaste lasten, zoals inkoopkosten en huur. Onze motivatie om dit te doen is ons geloof, we doen dit vanuit onze christelijke achtergrond.”

Uitgestelde koffie

Naast het goede doel ver weg, wil de Buurvrouw ook dichtbij iets kunnen betekenen. “Bij ons is iedereen welkom. We gaan met mensen in gesprek. Daarnaast hebben we ook de mogelijkheid tot uitgestelde kopjes koffie. Daarbij koopt iemand een kopje koffie voor iemand anders in de toekomst. Voor iemand die het niet kan betalen bijvoorbeeld. Op die manier kan iedereen hier terecht.” Sinds de zaak open is, zijn er al 198 uitgestelde kopjes koffie betaald. “We vinden het erg mooi om die uit te kunnen delen aan de mensen die het kunnen gebruiken”

Verder zijn er voor de toekomst nog genoeg ideeën. “Wanneer we met elkaar sparren, komen er allerlei nieuwe plannen naar boven. Maar we merken dat we het rustig aan moeten doen. Daarom zorgen we dat we elkaar daarin afremmen, zodat we echt tijd hebben voor elkaar en voor de mensen die langskomen in het koffiehuis.”

Koffiehuis de Buurvrouw is op elke dinsdag, woensdag en zaterdag van 9.00u tot 16.00u geopend.