Jongerendebat Debattle van de Bibliotheek CultuurPuntAltena een succes

Woensdagavond 14 november was de raadszaal van het gemeentehuis in Woudrichem goed gevuld. Vertegenwoordigers van 7 politieke partijen waren aanwezig, maar ook een groot aantal jongeren vanuit het Willem van Oranjecollege en publiek. De jongeren hadden drie stellingen geformuleerd, die zij in de debatarena inbrachten. Deze stellingen kwamen voort uit zaken die zij misten uit de verkiezingsprogramma’s van de lokale politieke partijen.

De stellingen
De jongeren van het Willem van Oranjecollege hebben de afgelopen weken, in hun lessen Maatschappijleer, aandacht besteed aan de lokale verkiezingen. Ze bekeken de verkiezingsprogramma’s en bedachten stellingen van zaken die zij misten uit deze programma’s. De drie stellingen die zij inbrachten in de arena waren:
– Er moet een Johan Cruyff Court in Altena komen
– Er moet een discotheek in Altena komen
– Inwoners van Altena moeten zelf kunnen bepalen of zij vuurwerk afsteken

Voor of tegen
De vertegenwoordigers van de politieke partijen konden ‘voor of tegen’ een stelling kiezen. Na deze keuze nodigde Kevin van Oort hen uit om deze keuze verder toe te lichten. Het publiek, de jongeren, maar ook de andere vertegenwoordigers konden op deze uitleg reageren als zijn de ‘dobbelsteen’ met microfoon toegespeeld kregen. Alle stellingen nodigden uit tot een debat waar ook na het officiële programma nog over nagepraat werd.

 

Live te volgen

Het debat was via de facebookpagina en de kanalen van Oké FM live te volgen. Een groot aantal inwoners van Altena maakte hier gebruik van. Ook kon er via deze livestream gestemd worden op de beste stelling van de avond. De winnaar werd Woutera die de stelling ‘Er moet een discotheek in Altena komen’ inbracht. Zij ging er met de eeuwige roem en prachtige beker vandoor.