Jongeren kunnen mee hiken en praten over klimaat en mentale gezondheid

Een tocht door heel Nederland lopen om kennis te maken met jongeren van buiten hun bubbel, dat is het doel van de actie Heel Holland Hiked. De wandeltocht, die in totaal drie weken duurt, komt op 15 augustus door Giessen bij de Wilhelminasluis. Jongeren uit Altena en omgeving kunnen zich aanmelden om een stuk mee te lopen en in gesprek te gaan met de hikers.

Een van de organisatoren van de tocht is Eva Bartholomeus. “Ons doel is om zoveel mogelijk jongeren te spreken door het hele land. We willen praten over hoe we omgaan met de natuur en mentale gezondheid. Daarbij willen we niet alleen jongeren spreken uit de randstad, maar ook juist jongeren uit kleinere dorpjes, zoals Giessen.”

De tocht begint in Pieterburen en vervolgens lopen de jongeren over het Pieterpad tot Groesbeek. “Daar pakken we de trein naar Den Bosch, waarna we naar Amsterdam lopen.” Onderweg haken jongeren een dag aan, maar er loopt ook een aantal sprekers mee die meer weten over het klimaat en mentale gezondheid.

De input die de hikers krijgen vanuit de jongeren, wordt mee genomen in de politiek via de Nederlandse VN jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling. Deze vertegenwoordigers laten hun stem horen tijdens VN klimaatconferenties.

Voor jongeren die het wel zien zitten het gesprek aan te gaan is het mogelijk om een deel van de route mee te lopen. “We lopen 15 augustus van Nederhemert-Noord naar Giessen, mensen kunnen zich aanmelden om alleen dat stuk van de route mee te lopen. Door het coronavirus hebben we een maximum van tien jongeren per dag.”

Aanmelden kan op de website heelhollandhiked.com