Jeugdzeilen WZV Trident

De Wijkse Zeilvereniging Trident organiseert al jaren zeillessen voor de jeugd. Elk voor- en naseizoen wordt er in het weekend les gegeven aan jeugd in de regio over zeilen op de Maas.

Onze regio is prachtig, zeker omdat deze aan het water ligt. Het doel is om de jeugd uit de regio kennis te laten maken met het zeilen en hen te laten genieten van de prachtige omgeving waarin we wonen. De rivier, het water en de wind biedt de kinderen een uitdaging en de mogelijkheid om individueel en samen actief bezig te zijn. Het plezier in het zeilen en de veiligheid staan centraal tijdens de zeillessen.

Tien jaar geleden, bij gebrek aan aanbod, hebben ouders het jeugdzeilen bij Trident weer opnieuw leven ingeblazen. Wat toen begon met zeillessen voor een aantal kinderen in hele oude bootjes, is het tien jaar later uitgebloeid tot professionele, volgeboekte zeillessen voor kinderen vanaf 6 jaar.
Het Jeugdzeilen bij WZV Trident beschikt over 6 nieuwe Optimisten en 5 O’pen bics. Daarnaast is er een aantal cursisten met een eigen boot, waardoor er in totaal zo’n 20 kinderen les wordt gegeven elk weekend.

Jonge, onervaren kinderen beginnen met zeilen in een Optimist, dit is een kleine, stabiele zeilboot. Hier in leren ze op spelende wijs omgaan met een zeilboot. Er wordt geleerd hoe je moet sturen, waar de wind vandaan komt en hoe je om moet gaan met verschillende weerstypen en hier zelfvertrouwen mee te krijgen. Om de doorgroei te stimuleren is er een aantal jaar geleden een nieuwe klasse bootjes bij gekomen, de O’pen Bic. Oudere kinderen kunnen hierdoor doorstromen naar een grotere boot om daar verder te leren over bijvoorbeeld wedstrijdzeilen.

Zeilen is een hele uitdagende sport, en afhankelijk van heel veel factoren. Hierdoor leert de jeugd niet alleen hoe ze moeten zeilen, maar ook waar ze op moeten letten. Hoe weet je waar de wind vandaan komt, of hoe je veel wind aan ziet komen. Op de drukke, smalle rivier is veiligheid ook heel belangrijk, daarom hoort de werking van een vrachtschip ook bij een les.

Elke ochtend of middag wordt er eerst met de instructeurs de les besproken, wat voor weer is het? Wat gaan we vandaag leren? Nadat alles duidelijk is doorgesproken gaat iedereen in zijn eigen boot het water op en de opdrachten uitvoeren die zijn besproken. Na een uur is het tijd voor een pauze op ons vlot waar we kunnen aanleggen en wordt er wat gedronken en gespeeld. Als het heel warm is, springen we even lekker in het water om te verkoelen. Na de pauze gaan we weer door met waar we mee bezig waren. Tegen het einde van de les gaan we weer terug naar de haven, waar we onze les nabespreken. Bij het nabespreken wordt er vooral een focus gelegd op wat er goed ging die dag, en of iedereen plezier heeft gehad. Na het schoonmaken van de boot (verzorging van de materialen is ook heel belangrijk) heeft iedereen weer een fijne lesdag gehad!

Het Jeugdzeilen bij Trident wordt voornamelijk georganiseerd door enthousiaste  vrijwilligers met liefde voor zeilen. Het grootste doel van de lessen zijn voornamelijk het overbrengen van plezier op het water en het genot van de vrijheid die je daar hebt. Met passie brengen zij plezier in de lesdagen en zijn daarom al jarenlang een groot succes!

Ben je enthousiast geworden en wil je graag leren zeilen, of heb je andere vragen over het Jeugdzeilen bij WZV Trident?
Neem dan contact op met iemand van de jeugdzeilcommissie of mail naar jeugdzeilcommissie@wzvtrident.nl.