Geef alle dorpen een extra zetel in de raad van Altena

[vc_empty_space height=”28px”][vc_column_text]

De vorming van de nieuwe gemeente Altena is de kans om ook met een heel anders vormgegeven raad aan de slag te gaan. Dat zegt Jan Hak uit Woudrichem. Alle inwoners moeten zich gehoord voelen.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”27px”][vc_column_text]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Jan Hal is initiatiefnemer van het Burgerinitiatief Altena. Doorgaan op de oude voet, ziet hij als de doodsteek voor de lokale politiek. Het moet en kan echt anders. In een dorp als Dussen stemde vorige maand bijna de helft op de PVV. Daar zitten veel proteststemmen tussen. Dat wordt alleen maar meer als straks de afstand tussen raad en burgers nog groter wordt. En met 31 raadsleden in die nieuwe gemeente is dat risico levensgroot.” Hak heeft al een idee hoe het anders kan als Aalburg, Woudrichem en Werkendam per 1 januari 2019 samensmelten tot de nieuwe gemeente Altena. “Je hebt natuurlijk te maken met de wet. Dus aan die 31 raadsleden zit je vast. Maar je mag meer. Zo zou je kunnen regelen dat die raad wordt aangevuld met vertegenwoordiger uit alle 21 dorpen. Ook dat zou via verkiezingen kunnen. Daarnaast kun je nog enkele raadsleden toevoegen die belangrijke maatschappelijke sectoren vertegenwoordigen. Denk aan onderwijs, zorg, bedrijfsleven en landbouw. In totaal zou je dan rond de zestig raadsleden hebben.”

 

Voordeel
Groot voordeel is volgens Hak dat burgers zich in zo’n raad ook echt vertegenwoordigd voelen en dus invloed kunnen uitoefenen. “Dat gevoel is nu helemaal weg. De praktijk van nu is dat van alle inwoners in Altena zo’n 2 procent lid is van een politieke partij. Dan heb je bet dus over zo’n 800 mensen van de ruim 50.000 inwoners die bepalen wie op een lijst komen om gekozen te worden.” Hak ziet zo’n nieuwe opzet als goed werkbaar, omdat gemeenten toch steeds nadrukkelijker een uitvoerend orgaan worden van taken die het rijk en provincie doorschuiven. ”

Mensen roepen bij veranderingen al snel hoe het dan zit met de democratische verantwoording van besluiten. Die democratie hebben we via de Tweede en Eerste Kamer en de provincie al geregeld. In gemeenten mag dat best een tandje minder als dat leidt tot een grotere betrokkenheid van burgers.” Burgerinitiatief Altena ziet het laten meepraten van inwoners over de toekomst van de nieuwe gemeente als een voorzichtige stap in de goede richting. Werkgroepen met 3oo burgers uit Werkendam, Woudrichem en Aalburg kozen vorig jaar icoonprojecten waarmee de nieuwe gemeente kan experimenteren. Maar het bedrag dat daarvoor is uitgetrokken (15o.ooo euro), is niet genoeg om iedereen enthousiast te krijgen, stelt Hak. Volgens hem gaat zo’n proces ook te traag voor mensen die zich ervoor hebben ingezet.”Als het te lang duurt, haken ze weer af.” Hak hoopt dat de huidige politiek iets doen met de suggesties over een ‘nieuwe raad’. “Zo niet, dan gaan we handtekeningen ophalen voor het Burgerinitiatief”

 

 

Bron: AD Rivierenland, oplage van 2 mei 2017   (Geen publicatie beschikbaar op de website van het AD)

Geschreven door: Kees Tanis

Artikel:  “Geef alle dorpen een extra zetel in de raad van Altena”