Energieneutraal Altena ?

Gek eigenlijk. Ik had de Amercentrale nooit opgemerkt. Totdat ik een noodsignaal van Greenpeace kreeg. Het was 2007 en de Amercentrale joeg jaarlijks 5,6 miljoen ton CO2 plus nog wat giftige stoffen de lucht en onze longen in. Vooral richting Hank, Dussen en Nieuwendijk.

 

Ik schrok me een hoedje. Als je alle pijpen van kolen- en verbrandingsovens (waar ook ter wereld) op een rijtje zou zetten, werd dat een onheilspellende rij. In Nieuwendijk lijden veel mensen aan kanker. Of dat mede door de Amercentrale komt, weet ik niet.

Bioloog Midas Dekkers kwam de luchtvervuiling/klimaatverandering bij Pauw uitleggen. ,,Je moet de aarde zien als een aquarium. Hang de uitlaat van je auto nou eens in zo’n aquarium en let op wat er gebeurt’’, zei hij. Iedereen knikte beduusd. Maar Nederland bleef het smerigste jongetje van de Europese klas. Ik luisterde naar pitbull Jan Rotmans, een soort Jezus van Nazareth, maar dan de duurzame versie, zonder klimaathysterie.

Desalniettemin deden Aalburg, Werkendam, Woudrichem (Altena) nauwelijks pogingen om op een schone manier schone energie op te wekken. Oude mannen. Mekkeren over scheve lantaarnpalen. Stokoude argumenten. Windmolens? Neuhhh. Bouwen zonder gasaansluiting? Gáááppp! Bouwen we hier zongericht?

 

Lees de hele colom HIER
Geschreven door Piet Hartman