Een stal vol vernieuwingen

De koeien tussen de bezoekers ©Bart Stoutjesdijk

Familie Nouws, melkveehouder uit Wijk en Aalburg hield op 25 oktober een open stal-dag. Zo kon iedereen een kijkje nemen in de vernieuwde stal en de rest van het bedrijf.

Vele vernieuwingen

De stal is het nieuwste van het nieuwste op het gebied van stallen. Zo gaat er elke twee uur een robot door de stal, die zorgt voor de afschraping van de mest over de vloer. De ruimte wordt belicht met totale ledverlichting en tijdens het melken wordt er een boiler verwarmd met warmte die afkomstig is van de gegeven melk. 

De dieren kunnen zich ook vermaken, de boxen zijn groter wat zorgt voor meer loopruimte. Onder de rugborstel doorlopen behoort ook tot de dagelijkse mogelijkheden van de koeien.

 ‘Als de dieren zich goed voelen, leveren ze beter en worden ze ouder. Dat is voor zowel dier als boer erg belangrijk’, zegt Corné Nouws

De ondergrond

De vloer waar de koeien op verblijven is ook speciaal. De ondergrond is ,volgens Jeroen Peters van MeadowFloor, leverancier van de nieuwe vloer, helemaal voortgekomen uit ervaringen uit de praktijk. ‘Hij moet gebruiks- en praktijk vriendelijk zijn, dat is voor alle partijen van belang’ De vloer is voorzien van een rubberen laag, waardoor de kans op glijpartijen binnen de stal zeer verkleind wordt. 

Tussen de tegels van de vloer zit de verborgen kracht. ‘Als het dier zijn behoefte doet gaat de urine direct de put in’, zegt de boer. De urine gaat door de kunststof ‘haren’ die dus ook automatisch de put afsluiten. Zo wordt de uitstoot van ammoniak maximaal gereduceerd.

 

Bekijk ook de afthermovie van de open dag!