Duurzaam brein 27 juni

Nederland, Rotterdam, 17-08-16 Tien jaar geleden stond Willem Philipsen als gitarist van Postmen op Lowlands. Komende editie staat hij er weer, maar dan om een lezing te geven voor de hersenstichting. Philipsen (nu 33) kreeg namelijk een herseninfarct, raakte eenzijdig verlamd en kon niet verder met de band. foto: Jan de Groen

Maatschappelijke betrokkenheid, zorg en cultuur komen samen in de derde editie van de biebevents georganiseerd door Bibliotheek CultuurPuntAltena. Binnen het thema ‘Duurzaam’ is het brein dit keer het onderwerp.

De laatste actiepuntjes in het draaiboek worden afgewerkt en dan kunnen de medewerkers zich richten op de aankleding van de zaal en de foyer van De Werf in Woudrichem. Dat is op woensdag 27 juni het kloppend hart voor ontmoeting, debat en ervaringen opdoen. Door interactie met het publiek worden onderwerpen die ‘leven’ onder de aandacht gebracht. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Inlopen is mogelijk vanaf 19.30 uur.

 

‘Duurzaam Brein’

Je brein is je persoonlijke hoofdcomputer die werkelijk alles regelt in je lichaam. Je kunt niet zonder. Maar wat als een brein crasht, een virus oploopt of een fikse klap krijgt? Dan kan de informatievoorziening zomaar haperen of zelfs uitvallen. Wat dan? Welke wegen leiden dan naar praktische oplossingen?

Deze avond staat in het teken van herkenbaarheid met de focus op Alzheimer, Dementie en NAH (Niet aangeboren hersenletsel). Heb je nog nooit gehoord van een dementheek? Dan moet je zeker langskomen. Laat jij je verrassen door ‘herinneringskoffers’? Welke zintuigen worden geprikkeld als je een bepaalde foto ziet, een telefoon met draad of Ganzenbord? Als er verhalen in het hoofd opkomen is dat wat bereikt kan worden door herkenning. Het is de bedoeling dat de koffers uit te lenen aan organisaties, mantelzorgers en andere belangstellende die werken met mensen met dementie.

Hoofdspreker op het event is Willem Philipsen. Hij was gitarist van Postman, speelde bij Anouk en stond op grote festivalpodia als Lowlands en Parkpop. Totdat hij op jonge leeftijd als door een mokerslag getroffen werd door een herseninfarct. Restschade: zijn linkerarm is verlamd waardoor gitaar spelen niet meer lukt. Toch zegt hij: “Het gaat beter dan ooit.” Willem vertelt met passie, betrokkenheid en inspirerend hoe dat kan. Zijn muzikale interactie met het publiek zal bijzonder zijn! Presentaties worden gegeven door Stichting MEE en Alzheimer café Woudrichem. MEE zet zich in voor een inclusieve samenleving. Ontdek deze avond hoe ze dat doen. Het Alzheimer café is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen met dementie en hun ondersteuners in welke vorm dan ook.

Aanmelden
In verband met de te verwachte drukte s.v.p. vooraf aanmelden (ook voor leden) via de website: https://cultuuraltena.nl/inschrijfformulier Voor leden van Bibliotheek CultuurPuntAltena, op vertoon van de pas, is het event gratis. Niet leden betalen € 5,00 aan de kassa.