De studieloopbaan van: Bart Millenaar (22)

By: Altena Kennispoort

Bart Millenaar 22 jaar groeide op in Dussen, ging naar het Altena College, daarna Veehouderij aan de Has in Den Bosch en studeerde af bij Kipster, een innovatieve kippenstal in Gelderland. Hij werkte als trainee, een half jaar in Brussel en studeert nu aan de WUR in Wageningen. Graag zou hij afstuderen bij het ministerie van landbouw. 

Hoe kom je nu bij beleidsmakers in Europa? 

Nou heel simpel gewoon solliciteren. Wel moet ik eerlijk bekennen, ik had niet gedacht dat ik zou worden aangenomen. Maar na een paar rondes was het een feit! Ik heb het daar geweldig goed naar mijn zin gehad.’  

Wie heeft de landbouw portefeuille? 

Jan Huitema is gekozen met 115.000 voorkeurstemmen, dat is echt heel veel. Een hardwerkende jonge en in mijn ogen uiterst geschikte politicus.’ 

Wat heb je er geleerd? 

‘Als zoon van een veehouder loop je thuis tegen regels aan, je voelt je machteloos. In Brussel kun je daar invloed op uit oefenen. Door bijvoorbeeld schriftelijke vragen te stellen, inspreken tijdens een debat, jouw idealen naar voren brengen. Je wordt gehoord, dat is alleen al fijn. Beleid maken komt tot stand door mensen. Een deel van het onderhandelingsproces gaat over gunnen en het hebben van empathisch vermogen. Je zou kunnen schrijven dat ik meer begrip voor beleid heb gekregen. 

En nu? 

‘Even terug bij af, gewoon met pa de boerderij runnen. Wel lekker, in Brussel was het een race tegen de klok, het tempo ligt veel hoger. Hier is het ook hard werken, maar ik kan “mijn eigen tijd” in delen en dat voelt heerlijk.’ 

Kiezen tussen de WUR in Wageningen of aan het werk? 

‘Nee, ik ga voor mijn master “Agro Ecologie” iWageningen, maar het zal best taai zijn om het studeren weer op te pakken. Ik hoop bij het ministerie af te kunnen studeren, dat is dan een mooi vervolg op mijn traineeship in Brussel waar ik ervaren heb hoe de regels tot stand gekomen zijn. En dan te zien hoe dit op nationaal niveau wordt geïmplementeerd.’