‘De Studieloopbaan van’: Marloes Jansen

Marloes 15 jaar Genderen

Voor het platform BeleefAltena interviewen wij jongeren om beter in beeld te krijgen welke – en waarom zij hun studierichting gekozen hebben. Ook vertellen ze waar zij naartoe gaan voor hun vervolgstudie en of zij weer terugkeren naar de regio waar zij opgegroeid zijn. Het platform laat jongeren zien hoeveel kansen er liggen in Altena op het gebied van werk, recreatie en wonen op het platteland.

 

Basisschool en vervolgopleiding

Marloes ging eerst naar de  basis school in Oud-Heusden, deze werd opgeheven en ze kwam terecht op de Ark in Meeuwen, waar ze het goed naar haar zin had. Nu zit Marloes in het laatste leerjaar VMBO Kader op het Prinsentuin in Andel. Ze volgde 3 jaar de theoretische leerweg. Voor de examenklas,  volgde ze het schooladvies op voor zekerheid te gaan, iets minder theorie en wat meer praktijk. Want ja, huiswerk maken is niet bepaald haar favoriete bezigheid.

Op basis van haar stage ervaringen hoopt ze volgend jaar naar het Koning Willem I College in Den Bosch te gaan, voor de opleiding Maatschappelijke Zorg.

‘Op basis van mijn stage ervaringen heb ik uiteindelijk besloten de studie Maatschappelijk werker te gaan volgen.’

Stage

Marloes liep stage bij Park Veldzicht. Marloes: ‘Het werk is erg afwisselend en ik vind het heel leuk om op de dagbesteding met de deelnemers te werken. Iedereen is anders en mag zijn zoals hij is. Tijdens deze stage ben ik erachter gekomen dat de keuze maatschappelijke zorg heel goed bij mij past.’

‘Ik heb meer inzicht in mensen gekregen en zie nu beter wat er bij hen past.‘

Bijzonder vond Marloes een geval met een specifieke deelnemer. Deze deelnemer irriteerde haar in het begin. Ze vond hem erg lui en gemakzuchtig. Op een keer moest Marloes van de leiding met deze deelnemer samenwerken, hier schrok ze erg van en dacht: ‘Nee hè!!’ Maar toen zij samen aan het werk waren kregen ze heel veel lol samen en nu kan Marloes deze deelnemer wel op waarde schatten en vindt ze hem een hele leuke jongen. Marloes keek er naar uit om naar haar stage te gaan de mensen vinden haar leuk en waren blij als ze er was.

‘Steeds weer een bijzondere ervaring dat mensen je in vertrouwen nemen en je allerlei dingen durven toevertrouwen.’

Bijbaantje

‘Heel veel oppassen, dit doe ik bij verschillende gezinnen en dat levert een mooi bedrag op. Daarnaast help ik mijn opa, waar ik een goede band mee heb, op de boerderij.’

 

Sport/vrije tijd

‘Paardrijden en paarden verzorgen echt super leuk en bariton spelen. Ook speel ik in een dweilbandje.’

 

Eten

Marloes is gek op pannenkoeken.

 

Wonen

‘Genderen is een gezellig dorp. We hebben er een Spar, er woont veel jeugd en iedereen kent elkaar. Ik heb het erg naar mijn zin, ondanks dat er veel geroddeld wordt, wat af en toe heel irritant kan zijn.’

 

‘Genderen is een gezellig dorp, er woont veel jeugd en iedereen kent elkaar.’

 

Kader:

* Park Veldzicht is een gemeenschapsproject, waarin een dierenparkje, educatieve speeltuin en kabouter pad is ondergebracht. Mensen kunnen er terecht voor een kop koffie en een praatje. Verder is er op 3 dagen dagbesteding.


 

Voor het platform Beleef Altena interviewen wij jongeren om beter in beeld te krijgen welke – en waarom zij hun studierichting gekozen hebben. Waar zij naartoe gaan voor hun vervolgstudie en of zij denken weer terug te keren naar de regio waar zij zijn opgegroeid. Daarnaast bieden wij hen jaarlijks het platform Beleef Altena aan om te vertellen over hun ontwikkeling, door het maken van een filmpje/vlog of weer een interview. Om anderen te inspireren naar de zoektocht voor een opleiding die bij je past. De eerste jongeren zijn geïnterviewd door Paul van der Pol, ex schooldecaan en docent geschiedenis, in samenwerking met docent en stagecoördinator Erica Timmermans van het Prinsentuin in Andel.

Het Prinsentuin is een vmbo school waar je kunt leren in de praktijk, op zoek naar je talenten en welk beroep daarbij hoort. Met je vmbo-diploma kun je naar het mbo of havo: dat ligt er maar net aan welke vakken je op het vmbo hebt gevolgd en in welke leerweg je examen hebt gedaan. https://www.prinsentuinandel.nl/home/  

Het platform Beleef Altena is een initiatief van Stichting Altena Kennispoort voortgekomen uit één van de icoonprojecten vanuit de koker van Vrouw & Altena. Het wordt vormgegeven door studenten en het laat jongeren zien hoeveel kansen er liggen in Altena op het gebied van werkgelegenheid, recreatie en wonen op het platteland.

https://www.beleef-altena.nl/: