De Soos kondigt derde editie Benederpop aan

Door Mathilda Verwoerdt

 

In 2019 bestaat Stichting Jeugdwerk Almkerk De Soos 50 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met een derde editie van Benederpop op 18 mei 2019. De twee eerdere edities waren tijdens het 25-jarig bestaan en in 2009 tijdens het 40-jarig bestaan. Het belooft een groots festival te worden, maar desondanks hoopt Petra Geerts – voorzitster van Benederpop – dat het gemoedelijke Almkerkse sfeertje de boventoon voert.

 

Over de eerste editie van Benederpop in 1994 werd er nog jaren nagepraat over de leuke dag en het stampen in de modder. Wilde verhalen, zoals Herman Brood die met zijn laarzen in de modder sprong, dwaalden nog lang rond in de regio. Toch was die dag financieel niet goed uitgepakt en is De Soos zelfs failliet gegaan, meldt Petra. De Soos wist zich te herpakken en in 2009 hebben zij met hetzelfde festival het 40-jarig bestaan gevierd. Ook toen hebben zij weer verlies geleden, door onder andere pech door waterschade. Toch laat De Soos zich daardoor niet tegenhouden. “We zijn nu financieel sterk genoeg voor de derde editie, en het 50-jarig bestaan gaan we natuurlijk niet overslaan!”, zegt Petra.

 

Petra draait inmiddels al tien jaar mee in de stichting. Vorig jaar heeft ze haar functie als voorzitster van de Zomerfeesten Almkerk (ZFA) overgedragen aan Sjoerd Groeneveld. “Na 6 jaar vond ik het netjes om de functie open te zetten en andere mensen de kans te geven om voorzitter te worden. Het is goed dat er van tijd tot tijd iemand anders voorzitter wordt, want diegene kijkt er met een andere en jongere blik tegenaan.”, meent Petra. Volgens haar is dat ook meteen de kracht van De Soos: dat alles door jongeren georganiseerd wordt. “Zoals een oud-voorzitter ooit tegen mij zei: jongeren willen vernieuwen, zijn creatief en weten wat er op dit moment speelt.”, aldus Petra.

 

Nu is Petra voorzitster van Benederpop. Ook hier zal veel vernieuwing plaatsvinden. Waar het de eerdere edities vooral ging om de Nederlandse bandjes, belooft het nu een allesomvattend festival te worden. “Benederpop is op dit moment een leeg veld dat we zelf mogen inkleuren en het draait op een festival al lang niet meer alleen om de muziek”. Deze editie kun je in ieder geval veel meer beleving verwachten dan tien jaar geleden. Denk aan foodtrucks, een stukje uitstraling met een goede sfeer en genieten van A-artiesten. Muziek is er voor jong tot oud, zodat jongeren er plezier aan beleven, maar hun ouders net zo goed.

 

Petra: “Vooral het typische gemoedelijke sfeertje dat we gewend zijn in Almkerk moet de boventoon voeren op het festival. Het grootste doel van Benederpop is het vieren van het 50-jarig bestaan van De Soos samen met Almkerk en de regio. Alle medewerkers die er ooit bij hebben gezeten, maken je trots op Almkerk. 50 jaar geleden is het ooit begonnen, omdat er niks te doen was in Almkerk. En nu zijn we een dorp waar altijd wat te doen is, waar het altijd gezellig is; dat wil ik alleen maar meer versterken.”

 

Ze geeft aan het spannend te vinden om het voor het eerst te gaan organiseren, maar ze vindt het ook fantastisch dat je als amateur de kans krijgt om dit te doen. “Gelukkig heb ik heel veel werkgroepen van De Soos om me heen en oud-medewerkers van de voorgaande edities. Zij willen allemaal graag helpen en staan voor me klaar. Dat is ook meteen wat ik bedoel met het typische Almkerkse sfeertje, dat iedereen elkaar wil helpen.”

 

Benederpop vindt volgend jaar plaats in mei, en dat is dus niet tegelijkertijd met de Zomerfeesten Almkerk in augustus. Petra: “We hebben ervoor gekozen om het niet tijdens de zomerfeesten te doen, omdat het geen viering is van alleen de ZFA. Het is een jubileumviering van heel De Soos, dus ook van de vrijdagavondploeg en de avondvierdaagse.”. Haar antwoord op de vraag waarom je dit festival niet mag missen: “Wat grotere artiesten in Almkerk is een beetje een ‘once in a lifetime’, dus daarom moet je er zeker bij zijn, vind ik.”