Beachtopper bij de internationale beachtop

Zij was nog maar 9 jaar toen ze haar eerste Open Nederlands kampioenschap won in de leeftijdscategorie onder 14 jaar. Vele kampioenschappen erna volgden in diverse leeftijdscategorieën, de teller staat inmiddels op zeven. Zij behaalde brons op het Nederlands Kampioenschap indoor in 2016, en deze prestatie herhaalde ze tijdens het open NK, waar ze zich wederom tussen de profteams nestelde. Ze bereikte in 2016 maar liefst twaalf keer een top drie positie in de nationale eredivisie. Ze won zilver op het Nederlands kampioenschap indoor in 2017, en wist de eerste twee ronden van de Eredivisie Beachvolleybal Tour 2017 gelijk goud te pakken, waarmee de tweede ronde op haar thuislocatie van een hele bijzondere glans werd voorzien. Zij is beachvolleyballer, zij heet Raïsa Schoon, 15 jaar oud, en vormt inmiddels enige jaren met haar partner Emi van Driel, 16 jaar, een fantastisch beachvolleybalteam. Zij zijn lid van Beachsport Vereniging Werkendam, en volgen hun opleiding bij de Kadijk Beach University onder leiding van Olympisch trainer/coach Debora Kadijk.

Hoe onvoorstelbaar gaaf is het als je op deze leeftijd al mag uitkomen op de World Tour, als waarschijnlijk het jongste team ooit. Komende week komt de gehele wereldtop, met vele Olympische deelnemers, naar Den Haag om te spelen in het FIVB Three Star World Tour Event, dat sinds vandaag is omgedoopt in de ‘Dela Beach Open’.

Op grond van hun prestaties hebben Emi en Raïsa van de Nevobo een wildcard ontvangen, waarmee zij mogen uitkomen in de kwalificaties voor het hoofdtoernooi. Een enorme en unieke uitdaging om zich te kunnen meten met de internationale top. Het team grijpt deze kans natuurlijk graag aan, maar is realistisch, omdat hun uitdaging op deze voor hen beiden zo jonge leeftijd vooral ook ligt bij internationale jeugdtoernooien zoals het EK onder 18 jaar en de Youth Olympic Games.

Zij spelen op woensdag 14 juni a.s. om 14.40 uur hun eerste wedstrijd in het speciaal voor deze gelegenheid gebouwde beachstadion bij de gloednieuwe sportcampus in Den Haag. Afhankelijk van het resultaat zullen zij daarna mogelijk nog een wedstrijd spelen in de knock out fase.

 

Foto © Sport Leeft / Feike de Keijzer