Talent in (de buurt van) Altena: 52C

Ze traden op tijdens het openingsfeest van De Jager afgelopen zaterdag en zullen komende zomer optreden bij de zomerfeesten in Gorinchem. De band 52C bestaat uit vijf leden: Joëlle (18) uit Rijswijk, Harmen (22), broers Marijn (19) en Jochem (17) uit Hardinxveld en Daniël (20) uit Sliedrecht. Deze week in Talent in Altena: 52C, met aan het woord bassist Jochem.

Wie zijn jullie?

Wij zijn een coverband. We spelen muziek van bijvoorbeeld Shawn Mendes, John Mayer, Stevie Wonder en allerlei grote artiesten. We spelen op verschillende podia, soms hebben we een poppodiumoptreden en soms treden we op bij bruiloften of kleinere evenementen.

En hoe zijn jullie met deze band begonnen?

We zaten allemaal bij een muziekschool in Hardinxveld, De Popschool. Die had het plan om een band te beginnen, dus die is daar toen samengesteld en dat werd 52C. We hadden eerst een andere zangeres, maar nu is dat Joëlle sinds ongeveer 2 jaar. Sindsdien is het hoe het nu is.

Jullie kennen elkaar alleen via de muziekschool dan?

Ik had de rest wel eens een keer gezien, maar de gitarist kende ik bijvoorbeeld niet. We begonnen dus wel een beetje als vreemden in die band, behalve mijn broer en ik dan. Alleen onze muziekleraar kende iedereen wel.

Hadden jullie er wel meteen vertrouwen in dat het leuk zou worden?

Ja, als je met elkaar gaat spelen merk je dat wel. Uiteindelijk kom je er ook wel achter wat ieders bijdrage is, dat gaat nu al een hele tijd goed. De eerste keer was volgens mij iedereen wel enthousiast. Nu zijn we allemaal ook als muzikanten wel verbeterd dus dan begin je ook meer met elkaar te spelen in plaats van je eigen partijen te doen. Beter naar elkaar luisteren, dat is wel een belangrijk ding in de muziek.

Hoe vaak repeteren jullie?

Marijn en ik hebben in onze achtertuin een oefenruimte. Daar proberen we wel een keer per week met de hele band te repeteren. Soms zijn er ook nog andere mensen bij die ons helpen, met promotie en beelden bijvoorbeeld, omdat dat ook heel belangrijk is. Zo leren we ook van leraren hoe die het ervaren hebben om in een band te zitten.

Oefenen jullie ook nog thuis?

Ja, dat is heel belangrijk, want we hebben per week ongeveer een à twee uur de tijd om samen te repeteren. We zeggen vaak van tevoren wat we volgende week gaan oefenen, daar zitten dan soms lastige solo’s of akkoordenschema’s bij. We verwachten dan van elkaar dat iedereen dat de volgende keer gewoon weet. De tijd die je met elkaar besteedt, moet wel het best besteed worden. En als iemand het dan niet kent kost dat heel veel tijd.

Hoeveel optredens hebben jullie?

We proberen er altijd een of twee per maand te hebben. Het wordt wel moeilijker, omdat iedereen van onze leeftijd steeds meer eigen muziekinteresses krijgt. Dus dan is het wel leuk om toch voor mensen die het leuk vinden een optreden te kunnen doen.

Hebben jullie ook grote plannen voor de band?

Dat is een beetje verschillend per persoon en dat is ook nog een beetje afwachten, we doen het nu uit hobby. We hebben wel regelmatig optredens en op zich zit er af en toe ook nog wel iets groots tussen. We staan bijvoorbeeld bij de zomerfeesten in Gorinchem, wat een best wel groot festival is, vorig jaar stonden we ook op het hippiefestival. Dat zijn een beetje de grootste dingen die we doen.

Het lijkt ons ook leuk om een keer een eigen nummer te maken. Dus wie weet komen we een keer met een klein album met drie nummertjes ofzo. Verder weten we nog niet echt hoe het verder gaat lopen en of iedereen de tijd nog heeft.

Hoe bepalen jullie welke nummers jullie spelen?

Meestal komt er gewoon iemand met een nummer waarvan die denkt dat het leuk is om te spelen. Dan kijken we of dat te doen is. Iedereen moet er wel achter staan, als niet iedereen het heel leuk vindt gaan we er meestal niet voor. Soms als we echt nummers nodig hebben en niemand weet iets spreken we gewoon af dat iedereen een nummer kiest en dan gaan we kijken welke leuk zouden zijn. Ik denk dat we nu ongeveer dertig of veertig nummers hebben die we helemaal uit ons hoofd kunnen spelen met een eigen draai eraan. Soms hebben we ook nummers gespeeld die we niet geweldig vinden en dan stoppen we daar gewoon mee. Maar we proberen dus wel echt nummers te doen die wij leuk vinden om er ook onze eigen draai aan te geven. Want wij zijn niet echt een coverband die de nummers echt wil coveren hoe ze op de plaat staan, maar we willen er wel onze eigen ding van maken.